Depresyon, toplumda yaygın rastlanılan, kendini yenileyebilen ve hakkında az bilgi sahibi olunan bir hastalıktır. Dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık % 5’inde görülür. Kadınlarda daha sık görülse de erkeklerde şiddetini daha fazla hissettirir. Bunalımla birlikte ortaya çıkan, insan davranışlarına son derece olumsuz yansıyan depresyon iyi bilinmeli; depresyon belirtileri görüldüğünde hemen bir kliniğe gidilerek gerekli tedavi süreçlerine başlanılmalıdır.
Depresyon, insanın fiziksel ve ruhsal dengesini bozan, insanda üzüntü ve ilgi kaybına neden olan önemli psikolojik bir rahatsızlıktır. Klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk olarak da adlandırılan depresyon; insanın his, düşünce ve davranış dünyasını olumsuz etkiler. Kişiyi zaman içinde hayattan bezdirir, zevk aldırmaz, sonunda güncel işlerini bile yapamaz hale getirir. Depresyon her yaşta görülebileceği gibi özellikle 20’li yaşlardan sonra daha sık belirtiler göstermeye başlar. Hastalığın tedavisi mümkün olup bazı tedavi yöntemleri uzun süre alabilir.
Depresyon nedenleri tam olarak tespit edilememekle beraber, en başta biyolojik, sosyolojik ve psikolojik problemler olmak üzere birçok sorunun bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Genel olarak depresyon nedenleri şöyle sıralanabilir:
Depresyon tanısı hastanın şikâyeti üzerine uzman hekim tarafından yapılır. Süreç, yukarıda bahsedilen sorunlardan bir veya birkaç tanesini yaşayan ve yaşadığı bu sorunların günlük hayatını olumsuz yönde etkilediğini düşünen kişinin bir kliniğe başvurmasıyla başlar. (Hastada görülen bu sorunların en az iki hafta sürmüş olması önemlidir.) Başvuru üzerine doktor hastayı muayene eder, hastanın öyküsünü dinler. Doktor, hastanın bahsettiği problemlerin başka bir hastalığın etkisiyle oluşup oluşmadığına dikkat eder. Bunu anlayabilmek için, hastanın muayene sonrası değişik laboratuvar testleri ile tam kan sonuçlarına bakar. Ayrıca tiroit bezinin düzgün çalışıp çalışmadığını öğrenmek için hastadan tiroit testi yaptırmasını ister.
Bir sonraki aşamada, hastanın psikolojik sorunları varsa hastaya psikolojik tedavi başlatır. Hastadan bu anlamda bir test/anket doldurmasını ister. En sonunda uzman kişi veya kişilerce tüm sonuçlar bir arada değerlendirilir ve hastalık tanısı konur.
Depresyon belirtileri insan hayatında bir kez ortaya çıkabileceği gibi, sıklıkla da tekrarlayabilir. Kişilik özellikleri ve yaşla beraber değişen bu belirtiler çoğunlukla aşağıdaki şekillerde kendini gösterir:
Depresyon belirtileri, her yaşta birbirine benzer özellik taşısa da çocukluk, gençlik ve yaşlılık dönemlerinde bazı farklılıklar oluşur.
Depresyon tedavisi yapılırken kullanılan yöntemler arasında ilaç kullanımı ve psikoterapi ön plana çıkar. Hastaya ilk olarak uzman kişi tarafından depresyon etkilerini hafifletici ilaçlar verilir. Daha sonra gerekli görülmesi halinde, psikolog ve psikiyatrist tarafından psikoterapi tedavisi uygulanır. Depresyon şiddetine göre hasta ayakta ya da hastaneye yatırılarak tedavi edilir.
Depresyon tedavisi sırasında çoğunlukla, seçici serotonin geri alım inhibitörleri(SSRI), serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri, atipik antidepresanlar, trisiklik antidepresanlar, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI),ruh hali stabilizatörleri veya antipsikotikler, anti-anksiyete ve uyarıcı ilaçlar kullanılır.
We are here for your health.