Menopoz Sonrası Şikayetler

 
Menopoz sonrası şikâyetler hemen hemen her kadında benzerlik gösterebileceği gibi kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. Genel olarak menopoz sonrasında ateş basması, hassasiyet, gece terlemek, depresyon ve sinirlilik en sık görülen bulgular arasındadır. Vücutta ödem oluşması, vajinada kuruluğun artması ve sık idrara çıkma durumu genel olarak görülen şikâyetlerdendir. 
 

Menopoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Menopoz, kadınların aylık adet döngüsünün kalıcı olarak kesilerek yumurtalıkların işlevini bitirmesi durumudur. Kadınların art arda 12 aylık adet döngüsünü gerçekleştirememesi ve hamile kalamaması belirgin menopoz belirtilerindendir. Menopoz testi yapıldıktan sonra menopoz teşhisi konulan hastalar farklı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler şu şekildedir:
 
  • Gece terlemek ve sıcak basması,
  • Göğüste ve yüzde kızarıklık oluşması,
  • Düzensiz adet dönemi ve zamansız vajinal kanamalar,
  • Vajinal iltihaplanmalar, kuruluk ve buna bağlı tahriş,
  • Kilo almak,
  • Gerginlik, uykusuzluk, yoğun stres gibi psikolojik problemler,
  • Cinsellikte isteksizlik,
  • Memelerin daha hassas olması,
  • Saçlarda incelme ve dökülme, vücutta kıllanmada artış ve ciltte yaşanan değişiklikler, yaşanan belirtilerden bazılarıdır. 
 

Menopoz Muayenesi Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Konur?

Menopoz tedavisi süreci, âdetin 3. gününde yapılan kan testi ile başlar. Kanda bulunan LH ve FSH hormonlarının düzeyi ölçülerek, ultrason muayenesi yapılarak yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Teşhis konulunca menopoz tedavisi sürecine başlanabilir. 
 
Menopoz döneminde cinsel isteğin azalması, kemik erimesi riski, kalp ve damar hastalıklarının artması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda bazı hastalara hormon tedavisi yapılması gerekebilir. Tedavide hastalara düzenli bir şekilde, östrojen ve progesteron gibi hormonlar ilaçlar ile verilir. Bu tedavi yöntemi ve menopoz ilaçlarıyla kalp, damar ve kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçilebilir.
 

Menopoz Sonrası Şikâyetler Nelerdir?

Kadınların menopoz dönemine girdikten sonraki ilk 4-8 yıl içinde östrojen seviyesinin azalmasıyla kemik erimesi süreci hızlanır. Kayıp fazla olduğunda; öncelikle el bileği, kalça kemiği ve omurga kemiklerinde kemik kırığı riski artar ve bu durum osteoporoz olarak adlandırılır. Ayrıca vücuttaki östrojen seviyesinin azalması ilerleyen yaşlarda yüksek kolesterol, yüksek tansiyon gibi riskli hastalıkların görülme olasılığını arttırır.
 
Menopoz sonrası şikâyetler her kadında farklılık gösterebilir. Menopoz sonrası kanama ve menopoz sonrası cinsellik isteğinin azalması bu şikâyetlerden bazılarıdır. Buna göre genel olarak görülen şikayetler şu şekildedir:
 
  • Saç dökülmesi ve incelmesi,
  • Unutkanlığın başlaması,
  • Terlemenin ve vücut sıcaklığının artışının artması,
  • Çabuk sinirlenmek,
  • Uykuya dalma sürecinde zorlanmak ve uyku süresinin kısalması gibi uyku bozuklukları,
  • Duygu durum değişiklikleri ve depresyon halleri,
  • Vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma ve cinsel ilişki sırasında ağrı çekme,
  • Baş ağrısı,
  • Kas eklem ağrıları ve halsizlik,
  • Gözde, ciltte ve ağızda kuruluk,
  • Sık idrara çıkma isteği, aniden tuvalete gitmek,
  • İdrar ve vajinal enfeksiyon riskinin artması,
  • İştahın artmasına ve metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak kilo alma.
 

Menopoz Döneminde Hangi Tedaviler Uygulanır?

Menopoz sonrası şikayetlerin giderilmesi adına ZGHolistic Clinic olarak fitoterapi ve akupunktur tedavi yöntemlerini kullanıyor ve tavsiye ediyoruz. Fitoterapi eski zamanlardan beri şifalı bitkilerin tedavi süreçlerinde kullanılması olarak tanımlanabilir.
 
Akupunktur tedavi yöntemi ise; iğnelerle vücutta bulunan meridyenlerin enerji çıkışının doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Menopoz tedavisi, vücudunuzda eksilen östrojen hormonunun ortaya çıkardığı ya da çıkarabileceği sorunların önüne geçmek için önemli bir adımdır. Menopoz tedavisi ile beraber uygulanan yöntemler sayesinde vücudunuzdaki dengeyi sağlayabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
 

Fitoterapi

Fitoterapi, bitkilerden elde edilen özütlerin sağlığın korunması, hastalıkları tedavi etme ya da tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılan tıbbi uygulamadır. Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları kapsamına alınmıştır. Vücutta arzulanan etkinin oluşturulabilmesi için organik kimyasal karışımlarla yapılan çalışmalar ve bu çalışmalardan elde edilen ürünler de fitoterapi kapsamına dahildir. 
 
Fitoterapi, menopoz ağrıları için uygulanan, bitkisel ürünlerin ilaç olarak kullanıldığı bir alandır. Fitoterapi uygulamasının etkinliğini göstermesi için son çıkan bilimsel modeller kullanılır ve çalışmalar yapılır. Uygulama her hastaya ve hastalığa göre değişkenlik gösterir. Fitoterapist hastanın rahatsızlığına bağlı olarak koruyucu ve değişik formlardaki fitoterapik ürünler önererek tedaviye yardımcı olur.  
 

Akupunktur 

Akupunktur, iğne (acus) ve batırma, delme (punctra) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Akupunktur uygulamasında amaç, vücudumuzda bulunan meridyenlerin yardımı ile vücut enerjisini dengelemek ve hastalıkları bu yöntem ile tedavi etmektir.
 
Menopoz tedavisi sürecinde akupunktur tedavisi de yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Vücutta meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesi için doğru kanallardan enerji akışını sağlayarak hem fizyolojik hem de psikolojik problemlerin çözülmesine yardımcı olur. 
 
Akupunktur uygulaması sırasında lazer, moxa ve infrared modelleri de uygulanabilir. Tek kullanımlık gümüş, altın ya da çelik iğneler vücudun farklı bölümlerine farklı boyutlardaki iğnelerle uygulanır.
 
 
Menopoz sonrası şikayetler yaygın olarak birçok kadında görülür. Menopoz tanısı ve tedavisi için ZGHolistic Clinic ile iletişime geçerek ücretsiz ön görüşme ve randevu imkanlarından faydalanabilirsiniz. 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.