Sigarayı kullanan insanların büyük çoğunluğu mutlaka birkaç kez kendi başlarına sigara bırakma girişiminde bulunmuşlardır. Fakat bu şekilde hareket edenlerin çok küçük bir kısmı kendi kendilerine sigarayı bırakmayı başarır.
Sigara kullanımı iradeyi ortadan kaldıran bir bağımlılık olduğu için bir uzmandan yardım almak başarıya ulaşmak için oldukça hayatidir.
Sigara bırakma tedavisi kapsamında genel olarak nikotin replasmanı, davranışçı terapiler, nikotin bantları, reçeteli ilaçlar gibi yöntemler kullanılır. Uzun yıllardan beri birçok tedavi alanında kullanılan akupunktur ve hipnoz gibi doğal tedavi yöntemleri de sigara bağımlılığının sonlandırılmasında özellikle son yıllarda etkin olarak kullanılan yöntemlerdendir.
Sigara Bağımlılığı Nedir?
Bağımlılık, kişinin bir madde ya da bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Bağımlılıkta irade ortadan kalkar. Sigara bağımlılığında iradenin ortadan kalkmasının en büyük nedeni sigaranın içindeki nikotin maddesidir. Bu etken madde nedeniyle insanlar ilk sigaradan sonra bile sigara bağımlısı olabilir.
Kişiler bağımlık ile sonuçlanan sigara alışkanlığına genellikle sorunlarla baş etme yöntemi olarak veya yaşıtlarından etkilenerek başlarlar. Özellikle kişiliğin tam olarak oluşmadığı dönemlerde bireylerin sigaraya başlaması çok daha kolay olabilmektedir.
Bununla beraber sigaraya başlama yatkınlığını, geçmiş yaşantılar, sosyo-kültürel çevre ve aile ilişkileri de artırabilir. Bu nedenle sigara bırakma yöntemleri uygulanırken, çevresel etkenler, bireyin psiko-sosyal durumu ve diğer hususlar mutlaka göz önüne alınarak en uygun tedavi yöntemi benimsenmelidir.
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5 2013) de yer alan kriterlere göre bağımlı olarak nitelendirilmeniz için müteakip maddelerde yer alan şartları sağlıyor olmanız gerekir.
- Planlandığından daha uzun süre kullanım
- Geçmişte başarısız birçok kez bırakma girişimi
- Olumsuz etkilerine ve zarar görmeye rağmen devam etme
- Madde kullanım isteği
- Tolerans (kullanılan madde miktarının gitgide artırılması)
- Yoksunluk (madde alınmadığı zamanlarda fizyolojik reaksiyonlar gösterme)
Sigara Zaraları Nelerdir?
Tütün kullanımının geçmişi oldukça eskidir. 1950’li yıllara kadar tütünün zararları bilinmiyor hatta sağlığa iyi geldiği düşünülüyordu. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar, sigaranın insan sağlığına zararlı olduğunu kesin olarak ortaya koymuştur.
Her yıl milyonlarca insan sigaraya bağlı sebeplerden dolayı sağlığını kaybetmekte veya yaşamını yitirmektedir. Sigara insan sağlığı için birçok zararlı maddeyi içerir. Sigaranın içinde; boya sökücü olan aseton, temizlik malzemelerinde kullanılan amonyak, güve kovucu olan naftalin, böcek ilacı DDT gibi 4000’e yakın zehirli kimyasallar bulunur.
Bunların birçoğu kanserojendir. Ayrıca tütün ve sigaranın sarıldığı kağıdın yanması ile açığa çıkan maddeler ve katran da kanserojen maddeler arasındadır. Kalp ve damar sağlığı açısından özellikle tehlikeli olan maddeler nikotin ve karbonmonoksittir.
Nikotin, kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kan pıhtılaşmasını arttırır. Yani kalbin yükünü ve oksijen ihtiyacını arttırır. Bütün yanma olaylarında açığa çıkan zehirli bir gaz olan karbonmonoksit ise, kandaki oksijen ile birleşerek kanda bulunan oksijen miktarını düşürür.
Sonuç olarak nikotin nedeniyle oksijene gereksinimi artmış olan kalp, kanda yeterli oksijeni bulamaz ve işi çok daha zorlaşır. Ayrıca sigaranın etken maddesi nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir.
Sigaranın en yaygın bilinen zararları şöyle sıralanabilir;
- Tat alma duyusunda zayıflama ve yemeklerden lezzet alamamak
- Cildin kırışması ve ciltte renk değişimlerinin olması
- Nefes almakta zorlanma ve çabuk yorulma
- Gece uyku kalitesinde düşme
- Akciğer, gırtlak, ağız gibi birçok organda kanser riskinin artması
- Dişte sararmalar, diş eti rahatsızlıkları ve ağız kokusunun oluşması
- Beyin hücrelerine zarar verdiği için demans, alzheimer gibi hastalıkların tetiklenmesi
- Göz sağlığının kaybı
Sigara kullanımı ile doğrudan ilişkisi olduğu kanıtlanmış hastalıklar ise şöyledir,
- Ağız (dil, dudak) kanserleri,
- Sindirim sistemi (gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas) kanserleri,
- Solunum sistemi kanserleri,
- Akciğer hastalıkları,
- Kalp ve damar hastalıkları,
- Ülser ve mesane kanseri
Sigarayı Bıraktığınızda Ne Olur?
Sigarayı bırakma yöntemleri ile başarıya ulaştığınızda ilk olarak nikotin bağımlılığına bağlı yoksunluk belirtileri ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler ilk 72 saatten sonra şiddeti azalarak bir iki haftaya kaybolacaktır. Bu belirtiler genel olarak;
- Ellerde ve ayaklarda titreme, uyuşma, karıncalanma,
- Yorgunluk,
- Gerginlik,
- Asabiyet,
- Boşluk hiss,
- Konsantrasyon ve dikkat eksikliği,
- Görme ile ilgili problemler,
- Baş ağrısı,
- Baş dönmesi,
- Uyku kalitesinde bozulma,
- Sigara yerine sürekli atıştırmaya bağlı kilo alma, şeklinde tarif edilebilir.
Unutmayınız ki bu belirtiler sadece geçici sıkıntılardır. Kliniğimizde yapılan tedavide saymış olduğumuz yoksunluk belirtilerini aşmanıza yardımcı olacak bir sigarayı bırakma protokolü uygulanmaktadır.
Sigarayı bıraktığınızda sadece olumsuz değişiklikler olmaz. Aynı zamanda bir çok olumlu etkilerini de hissetmeye başlarsınız. Olumlu etkiler şöyle sıralanabilir;
- 20 dakika sonra kan basıncınız (tansiyon ve nabız) normalleşir.
- 8 saat sonra kandaki oksijen seviyeniz normal seviyeye gelir ve vücudunuz kendini yenileme sürecine girer.
- 24 saat sonra kalp krizi riskiniz azalmaya başlar ve 1 yıl sonra risk yarıya düşer.
- 48 saat sonra tat ve koku duyusu olmak üzere duyularınız düzelmeye başlar. Cildinizde yenilenme süreci başlar.
- 72 saat sonra akciğer kapasiteniz artar ve daha rahat nefes almaya başlarsınız.
- 2 hafta sonra fiziksel aktivitelerde efor kapasitenizin arttığını hissedersiniz.
- 1-9 ay içinde akciğer hücreleri yenilendiği için akciğer hastalıkları (zatürre gibi) riskiniz azalır. Öksürük, nefes darlığınız varsa düzelmeye başlar. Kendinizi daha rahat hissedersiniz.
- 5 yıl sonra ağız, boğaz, yemek borusu kanserine yakalanma riskiniz %50 azalır.
- Pankreas, mesane, rahim kanseri ve sindirim sistemi ülseri riskiniz azalır.
- Gebelikten önce veya gebeliğin hemen başında sigarayı bırakırsanız erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskiniz içmeyenlerle aynı seviyeye gelir.
- 15 yıl sonra sigara içmeyen biriyle aynı seviyede koroner kalp hastalığı riskine sahip olursunuz.
- Sizinle aynı ortamı paylaşan sevdiklerinizin özellikle de küçük çocuklar ve bebeklerin solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltmış olursunuz.
Sigara Bırakma ve ZGHolistic Clinic Yaklaşımı
İnsanların büyük bir kısmı sigara bırakma konusunda birçok yöntem denemelerine rağmen başarılı olamazlar. Sigara kullanımı bir bağımlılık olmasının yanı sıra altında yatan psikolojik ve zihinsel süreçlerinde göz önünde bulundurulması gerekir.
Sigara bırakma uygulamaları kapsamında genellikle nikotin replasmanı ve reçeteli ilaçlar gibi yöntemler tercih edilir. Bu yöntemlerin her zaman başarılı olduğunu söylemek zordur. Bu yöntemlerin haricinde son yıllarda akupunktur, hipnoz gibi holistik tıp ugulamaları da sigara bırakma tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.
Kliniğimizde akupunktur, fitoterapi ve aromaterapi destekli sigara bırakma programı uygulanmaktadır. Bu program bir sigarayı bırakma tedavisidir. Sigarayı bırakma tedavisi bittikten sonra sigaraya tekrar başlamak veya başlamamak kişinin kendi iradesine bağlıdır.
Programa katılan hastalarımıza uygulama sonrasında sigara konusunu gündemlerinden çıkartmaları kapsamında sigara içilen ortamlardan nasıl uzak durabilecekleri konusunda önemli bilgilendirmede bulunmakta ve süreçleri yakından takip etmekteyiz.
Sigara Kaç Gün veya Seansta Bırakılır?
Sigara bırakma maksadı ile Ankara merkezli kliniğimize geldiğinizde ilk görüşmede size gerekli reçeteler düzenlenir ve zaman kaybetmeden elektro-akupunktur uygulamasına başlanır. Müteakip aşamalarda kulak bölgesine bir hafta kalacak kulak akupunktur bantları yerleştirilir.
Bu ilk seanstan bir hafta sonrasına ikinci bir randevu verilir. İkinci randevuda da aynı işlemler uygulanır (Hastanın sigara isteği çok olduğunda -ki genelde nadiren ihtiyaç olur- bu iki uygulama arasında ek bir uygulama yapılabilir).
İlk günlerde akupunktur ile önlediğimiz nikotin krizleridir. İki hafta sigarasız geçtikten sonra bağımlılık ortadan kalkar. Vücut artık nikotini unutmuştur. Dolayısı ile iki haftadan sonra içilecek hiç bir sigaranın sebebi nikotin krizi değildir.
Aradan geçen sigarasız günler kişilerin sigara konusunda kendilerine güvenmelerini sağlar. “Müthiş bir iradeye sahibim!” duygusu uyandırır. Burada kritik olan “Şu sigarayı tek tek içerim ve böylece ömür boyu içebilirim!” yanılgısına kapılmamaktır.
Unutulmamalıdır ki hiçbir sigara bağımlısı için en başından beri arada bir içen sigara tiryakileri gibi olma şansı yoktur.
Akupunktur etkisi ile salgılanan endorfin ve seratonin kişinin kendini daha rahat ve huzurlu hissetmesini sağlar. Akupunktur sinir uçlarını uyararak kişinin sakinleşmesini, keyif ve huzur bulmasını ve nikotin eksikliğine bağlı yoksunluk belirtilerinin azalmasını sağlar.
Ezber bozan ve kişiye özel sigara bırakma tedavisi ile sigara alışkanlığından kurtulmanız mümkün. Kliniğimize gelin, hep beraber sigara alışkanlığınıza son verelim.