PRP

PRP Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP, kişinin kendi kanı kullanılarak hazırlanan, tıbbın birçok farklı alanında iyileşme sürecini uyarmak ve düzenlemek için uygulanan bir yöntemdir. Açılımı “Platelet Rich Plasma” olan PRP, dilimize “Trombositten zengin plazma” olarak geçmiştir. PRP tedavisi, dermatolojik sorunlara uygulanabildiği gibi yaralanan tendon, bağ, kas ve eklemlerin de iyileşme sürecini hızlandırmak için tercih edilen bir uygulamadır. 

Prp tedavisi olan kadın bir hasta ve kadın bir doktor

PRP Nedir?

PRP, hastanın kendi kanını alıp birtakım özel işlemler aracılığıyla plazmasından ayırdıktan sonra vücuda yeniden enjekte etme işlemine verilen addır. Kandan ayrılan plazma “platelet” olarak ayrılan hücrelerden daha zengindir. Vücut içerisindeki asıl görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan plateletler, barındırdıkları büyüme faktörleri sayesinde yaraların iyileşmesine katkı sağlar.

PRP Tedavisi Nedir?

PRP uygulaması sayesinde kişinin kendi kanıyla vücudundaki bazı hastalıkları iyileştirmesi ve cildini gençleştirilmesi mümkündür. İlaç yerine kişinin kendi kanı kullanılarak yapılan PRP tedavisinde, bilhassa çevresel ve genetik faktörler nedeniyle yavaşlayan hücre yenilemesi sorununa karşı koruma sağlanır. 

PRP, hastaların kendi kanıyla yapılan bir uygulama olduğu için ciddi yan etkilere sahip değildir. Bu durum, PRP uygulamasının bilinirliğini artırarak tıp camiasında yaygın bir hale gelmesini sağlar. Ayrıca PRP tedavisi yaptıranlar yorumları ile bu uygulamadan memnun kaldıklarını belirtir.

Platelet Nedir ve Ne İşe Yarar?

Plateletler, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak vücutta zedelenen damarları ve diğer dokuları onarmakla görevli olan, büyüme faktörüne sahip hücrelerdir. Vücut içerisindeki dokularda meydana gelebilecek herhangi bir hasar durumunda, plateletler devreye girer ve ilgili bölgede onarım süreci başlar. 

PRP uygulaması sayesinde vücuttaki ilgili bölgeye kan dolaşımı yoluyla taşınabilenden çok daha fazla miktarda platelet transferi gerçekleştirilebilir. Zira plazma içerisinde konsantre bir halde bulunan plateletler, cilde enjekte edildikleri zaman; büyüme unsurları, kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşumunu hızlandırarak cildin hızlıca kendini rejenere etmesini sağlar.

PRP Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

PRP tedavisi, günümüzde şeker hastalığı ve varise bağlı iyileşmesi mümkün olmayan bacak yaralarında, tendon yaralanmaları sakatlıklarında, tendinitlerde ve diş implantından sonraki iyileşme sürecini hızlandırmak için tercih edilen bir uygulamadır.

Kişiler yaşlandıkça ciltlerinde gözle görülür değişiklikler meydana gelir. Derinin esnekliğini kaybetmesi, kırışıklıkların artması ve sarkma gibi sorunlar bunlardan bazılarıdır. Derideki kollajen, elastin liflerde azalma ve yapılarında meydana gelen bozulma bu soruna neden olan etmenlerdir. Bu kapsamda PRP uygulaması ile derideki kollajen ve elastin liflerin artması amaçlanır.

PRP faydaları ve doğal bir işlem olması nedeniyle tıbbın birçok farklı alanında tercih edilen bir uygulamadır. Genel cerrahi, plastik cerrahi ve ortopedi alanında tercih edilen PRP uygulamasına ihtiyaç duyulan durumları alt başlıklar halinde incelemek gerekirse:

Kronik Tendinopatiler

PRP tedavisi ile tenisçi dirseğinde %79-93 arasında başarı oranı yakalanmıştır. Bu oran, kortizon uygulaması sayesinde elde edilen sonuçlara kıyasla daha iyidir. Ayrıca bu şekilde doğal yollardan ilerlemek, kortizon uygulamasının zararlı etkilerinden kaçınmanızı sağlar. 

Diz Bağ Yaralanmaları

İç yan bağ yaralanmaları, özellikle sporcularda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ancak PRP iğnesi sayesinde sporcular, daha hızlı bir iyileşme süreci geçirerek kısa zamanda işlerine geri dönme imkânına sahip olur. Konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçları da bu durumu destekler niteliktedir. 

Kas Zedelenmeleri

İç yan bağ yaralanmalarında olduğu gibi yine sporcularda sıklıkla görülen kas zedelenmeleri karşısında da PRP iğnesi kullanılır. Bu sayede kendilerinin iyileşme süreçlerine katkı sağlanarak sportif faaliyetlere hızlıca dönmelerine fırsat tanınır. 

Daha fazla bilgi için https://www.zgholisticclinic.com/kas-yaralanmalari adresini ziyaret edebilirisniz.

Kireçlenme

Yapılan araştırmalar, diz ekleminde meydana gelen kireçlenme karşısında 6 ay süreyle kullanılan PRP iğnesinin hastaların ağrılarında azalma ve hareket kabiliyetlerinde düzelme olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu tedavi yöntemi, aşınan ve yıpranan bölgeyi iyileştiremez. Bilakis var olan ağrının şiddetini azaltır.

Kıkırdak Onarımına Katkı Sağlamak Amacıyla

Genç hastalarda görülen kıkırdak zedelenmelerinin tedavisi, hala önemini koruyan bir durumdur. Günümüzde zedelenmiş olan eklem kıkırdağını orijinal yapısı ve biyolojik özelliklerinden faydalanarak yeniden oluşturmak mümkün değildir. PRP tedavisi, tam da bu noktada tamir dokusunun kalitesini artırmak amacıyla gündeme gelen bir uygulamadır. 

Kıkırdağın onarılmasında kullanılan matriksler, içlerinde hücrelerin gelişip kıkırdağa dönüşmesi için gereken uygun ortamı sağlar. Yapılan araştırmaların sonucunda, matrikslerle birlikte PRP ve kemik iliği konsantresiyle de yüksek kaliteye sahip bir onarım dokusu elde edilebileceği gözlemlenmiştir. PRP uygulamasının çağımızda en yaygın olduğu alan burasıdır.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP, birbirini takip eden çeşitli basamaklar ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Bu uygulamanın ilk aşamasında uzman hekim, enjekte edilecek olan PRP tüpünü hazırlamak amacıyla hastadan kan örneği alır. Burada alınan kanın miktarı, PRP’nin vücut üzerinde enjekte edileceği bölgeye göre değişkenlik gösterir. Mesela, saç dökülmesine karşılık kafa derisine yapılacak enjeksiyon için hastadan yaklaşık 20 ml civarında kan alınır.

Steril şartlar altında hastadan alınan kan, PRP tüpü içinde bir santrifüj cihazının içine yerleştirilir. Santrifüj cihazı, kandaki bileşenlerin ayrılmasını sağlar. Trombositleri diğer kan bileşenlerinden ayıran bu işlem yaklaşık olarak 15 dakika sürer.

Pdp tedavisi yapan erkek bir doktor

Böylece santrifüj cihazından çıkarılan plazma, uygulama yapılacak bölgeye enjekte edilmeye hazır hale gelir. Bu işlemle beraber konsantre trombosit içeren plazma edilir. Son aşamada ise enjeksiyon yapılacak alan belirlendikten sonra PRP ilgili bölgeye enjekte edilir ve süreç tamamlanır.

Enjeksiyon, normal kana kıyasla 5-10 kat daha fazla trombosit konsantrasyonu içerdiğinden ötürü PRP tedavisinin iyileşme sürecine hız kattığı düşüncesi yaygındır. Zira kanın alınmasından enjekte edilmesine kadar arada geçen süre, genellikle 30 dk civarındadır.

PRP Kullanım Alanları Nelerdir?

PRP tedavisi, vücut genelinde uygulanabilen bir yöntemdir. Dermatolojik ve ortopedik sorunların karşısında tercih edilen Ankara PRP uygulaması kapsamında, vücuttaki rejenerasyonun sağlanmasına olanak tanır. PRP tedavisinin tercih edildiği alanlardan bazılarını alt başlıklar halinde incelemek gerekirse;

Cilt İçin Uygulanan PRP Tedavisi

PRP cilt üzerinde oluşan; sarkma, elastikiyet kaybı, kırışıklık, çatlak gibi sorunlara ek olarak göz altı morlukları ve cilt beyazlatma işlemi kapsamında da tercih edilen bir uygulamadır. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan leke problemleri karşısında PRP tedavisi makul bir uygulama olarak öne çıkar. 

Cilt hastalıkları tedavisi için https://www.zgholisticclinic.com/cilt-hastaliklari adresini ziyaret ediniz.

Cilt sağlığı kapsamında iyileştirici özelliklere sahip bu uygulama, akne yaralarına karşı da olumlu etkiler gösterir. Dolayısıyla cilt üzerinde uygulanan PRP tedavisinden sonra parlak ve canlı bir görünüm elde etmek mümkündür. 

Saç Sağlığı Kapsamında Uygulanan PRP Tedavisi 

Saç köklerinde sağlıklı dokuların oluşmasına ek olarak çeşitli travmaların sonucunda sağlıksız hale gelen saç dokularının onarılması için PRP tedavisine başvurulabilir. Zira saç sağlığı, dokularının ve köklerinin durumundan bağımsız olarak ele alınamaz. Bu yüzden PRP uygulaması, saç sağlığını korumak için makul bir tedavi yöntemi olarak öne çıkar.

Kişilerin günde 100-150 tel arasında saç dökmesi dermatolojik açıdan normal olarak görülür. Eğer kişinin dökülen saç sayısı, bu miktarın üzerinde ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Bu noktada, uzmanlar saç dökülmesi sorununa karşılık hastalarına PRP tedavisini önerirler. Zira bu uygulama sayesinde saç dökülmesine karşı etkili sonuçlar elde edildiği belirlenmiştir. 

PRP Yöntemi ile Saç Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP uygulaması esnasında, hastanın kendi kanından bir miktar tüp içerisine alınarak santrifüj cihazına yerleştirilir. Sonrasında trombosit köklerini besleyip, geliştirecek olan kısım ayrılarak dökülen bölge üzerine enjekte edilir. Bu yöntem, bilhassa genetik dökülmeler üzerinde etkilidir. Ayrıca saç mezoterapisi de genetik dökülmesi olan kişilerle beraber PRP tedavisi kapsamında kombine olarak uygulanabilir.

Saç için yapılacak olan PRP uygulamasından önce hastadan 10 cc kadar venöz kanı alınır. Santrifüj edilen bu kan, daha sonrasında kırmızı ve beyaz olarak ikiye ayrılır. Kırmızı kanın içerisinde; alyuvar, trombosit, pıhtılaşma unsurları ve PGF bulunur. Bu kan, bir özel işlemden daha geçtikten sonra seyrelen bölge içerisine napaj yöntemi ile transfer edilir.

PRP yöntemi uygulanan saç tedavisinde asıl amaç doku yenilenmesini sağlamaktır. Bu işlem, yaklaşık 30 dakika kadar sürerken uygulama esnasında herhangi bir ağrı çekilmez. Ayrıca PRP uygulamasından sonra saç derisinde herhangi bir iz kalmadığı gibi kişiler gündelik hayatlarına rahatlıkla devam edebilir.

PRP Neden Uygulanır?

Ankara PRP tedavisi kapsamında, hastanın iyileşme sürecini doğal yollarla gerçekleştirmek amacıyla uygulanır. Saçların gürleşmesini teşvik etme, cilde genç bir form kazandırma ve yumuşak doku iyileştirme sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için PRP tedavisine başvurulur.

Diz prp tedavisi yapan bir erkek bir doktor

Bu süreçte trombosit aksiyonu, vücudun doğal yollardan iyileşme sürecine olumlu etkiler sağlar ve PRP sayesinde bol miktarda trombosit transferi gerçekleştirilir. Ayrıca PRP kit çeşitleri, biyoteknoloji firmaları tarafından üretilir ve alanında uzman olan hekimler tarafından kişiye uygulanır. Vücudun doğal yollarla yapılanmasını sağlayan PRP faydaları arasında şunlar da vardır:

  • Deriyi esnek ve parlak bir forma ulaştırır.
  • Saç köklerini güçlendirerek dökülme sorununun önüne geçer.
  • Ciltte meydana gelen kırışıklık ve sarkma gibi sorunlara karşıdır.
  • Yara, çatlak ve diğer deri hasarlarına karşı deriyi yapılandırır.
  • Lazer gibi işlemler sonucunda yaralanan derinin iyileşmesini hızlandırır.
  • Medikal estetik kapsamında; el, yüz, bacak ve boyun gibi bölgelerde uygulanır.
  • Aşil tendonu kopmasında da PRP tedavisinden yardım alınabilir.

PRP Bir Tür İlaç Mıdır?

PRP tedavisini içeriğinde salt insan kanı taşıdığı için bir ilaç olarak değerlendirmek mümkün değildir. Zira bu tedavinin etkisi, ilaçların aksine uygulandığı bölge ile sınırlı kalır. Ayrıca kortizon içermediği için böbrek, karaciğer ve midede potansiyel yan etkiler göstermez.

PRP uygulamasının içerisinde vücudun iyileşme çağrısına kulak veren ve ilgili hücrelerin hedef bölgeye ulaşmasını sağlayan büyüme faktörleri bulunur. Üstelik bu faktörlerin; yeni damarların oluşumunda, enfeksiyonların önlenmesinde ve doku proteinlerinin üretimi aşamasında pozitif etkiler sunduğu bilinen bir gerçektir. Bu gibi enjeksiyonların öncesinde hastadan alınan kanla PRP hazırlanır ve akabinde hyaluronik asit ile birleştirilerek eklem içerisine enjekte edilir.

PRP Uygulamasının Olası Yan Etkileri Nelerdir?

PRP tedavisi, kişinin kendi kanıyla yapıldığı için ciddi yan etkilere sahip değildir. Ancak kişiden kişiye değişmekle birlikte görülme ihtimali olan yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

PRP tedavisi, genç ve orta yaş olmak üzere iki farklı gruba uygulanabilir. Fakat bu tedavi yöntemi %90 oranında genç ve aktif kişilere, yani profesyonel sporlar ile uğraşan kişilere uygulanır. Bu orandan yola çıkarak PRP tedavisinin 20-30 yaş aralığındaki kişilere uygulandığını söylemek mümkündür.

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Zedelenmesi
  • Enjeksiyon bölgesinde meydana gelen ağrı
  • Sinir zedelenmeleri

PRP yöntemi, gençlerde görülen kas ve tendon zedelenmelerinin haricinde yardımcı yöntem olarak kabul edilen akut kondral rahatsızlıklarının tedavisi kapsamında uygulanır. PRP, ikinci grup olan orta yaşlı kişilerde ise tendinit-epikondilit, kronik tenosinovit ve erken dönem eklem kıkırdak (artroz) rahatsızlıklarının iyileştirilmesi amacıyla tercih edilir.

PRP Uygulamasından Sonra Ne Yapılmalı?

Kişiler, PRP tedavisinden sonra ilgili bölgelerinde bir ağrı çekiyorsa buz ve parasetamol gibi ağrı kesici kullanabilir. Voltaren ve Majezik gibi Non-Steroid-Anti-İnflamatuar ilaçlar ise PRP uygulamasının tesirine olumsuz yönde etki edebileceği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Ayrıca PRP sonrasında vücudu zorlayacak egzersizlerden kaçınarak belli bir süre istirahat etmekte fayda vardır.

Yüze uygulanan bir prp tedavisi ve kadın bir hasta

PRP tedavisi sonrasında vücudun kondisyonunu korumak amacıyla basit germe egzersizleri yapılabilir. Bu kapsamda bandaj ve basit bileklikler kullanılabilir. Aktif olarak spor yapan kişiler ise 3-6 haftalık dinlenmenin ardından antrenmanlarına devam edebilir. Bu sürecin sonrasında mevcut ilaçları ve besin takviyelerini doktor gözetiminde almaları daha uygun olacaktır.

PRP ile Kök Hücre Tedavisi Arasındaki Fark Nedir?

PRP, kök hücreye kıyasla daha zengin bir plazma türüdür. Kök hücre ise kulak arkası gibi yağlı bölgelerden elde edilen, PRP’ye göre daha birleşken bir uygulamadır. PRP uygulaması da içeriğinde kök hücre barındırır, ancak genel hatlarıyla bir kök hücre aktarımı değildir. PRP, daha ziyade büyüme faktörlerinin ve yenileyici dokuların aktarıldığı bir uygulamadır.

PRP Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?

Ankara PRP tedavisi, 3-4 seanslık bir muayene sürecini kapsar. Bu süreçte vücuda ilaç ya da yabancı madde girmeksizin kişinin kendi kanıyla vücudunu yenilediği gözlemlenir. PRP tedavisi yaptıranlar bu doğal sürecin daha ilk safhasından itibaren vücutlarında gözle görülür bir gençleşme olduğunu fark eder. Sürecin ilerleyen safhalarında ise cildin gitgide eski formunu kazandığı gözlemlenir.

Artrit ya da kronik tendinit tedavisi kapsamında çoğu hasta 2-3 seanslık bir PRP tedavisine tabi tutulur. Akut kas zedelenmelerinde ise çoğu zaman 1-2 seans sonucunda tedavi süreci tamamlanır. Ancak burada yaş durumu, ihtiyaç duyulan seans miktarı üzerinde belirleyici bir faktördür. Çünkü ilerleyen yaşa bağlı olarak vücuttaki kök hücre sayısı azalır ve tedavi için ek seanslara ihtiyaç duyulabilir.

PRP tedavisi, saç dökülmesi ve cilt gençleştirme uygulamaları kapsamında mezoterapi ile birlikte uygulanabilir. Ayrıca bu seanslar tamamlandıktan sonra hastanın tedavi sürecine yılda 1-2 sefer olmak üzere enjeksiyonlar ile devam edilebilir.

PRP Tedavisi Ücretleri Ne Kadar?

PRP tedavisi fiyatları; uygulamanın yapılacağı alana, tedavi türüne ve seans sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu yüzden PRP diz tedavisi fiyatları ile cilt özelinde yapılacak bir tedavi arasında farklılıklar görülür. Ayrıca kombine olarak yapılan PRP fiyatları ile tek seans fiyatları arasında da değişkenlikler mevcuttur.

ZG Holistic Clinic, Ankara PRP tedavisi kapsamında başkent halkının tercih ettiği kliniklerin başında gelir. ZG Holistic Clinic, uzman ekibi ve donanımsal imkânlarına ek olarak uygun fiyat politikası sayesinde hastalarına makul seçenekler sunar.

Siz de devlet hastanesinde PRP ücreti öder gibi sağlığınıza kavuşmak için ZG Holistic Clinic ile iletişime geçebilirsiniz. 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.