Şeker hastalığı, vücutta bulunan ya da bulunmayan insülin ile ilgili olan bir rahatsızlıktır. Göz ardı edilmemesi gereken bu rahatsızlığın belirtilerinin fark edilmesiyle doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Teşhis konulmadan önce bazı testler hastaya uygulanır. Şeker hastalığı teşhisi konulması üzerine kişiye özel diyet tavsiyeleri verilir ve tedaviye başlanır.
Siz de şeker hastalığı belirtilerini kendinizde gözlemliyorsanız ZG Holistic Clinic ile hemen iletişime geçebilir, sağlığınızı emin ellere bırakabilirsiniz.
Diyabet, vücudun olması gereken insülin oranını üretmemesi ya da olması gerekenin üzerine çıkmasından kaynaklı oluşan rahatsızlıktır. Üretilen insülinin verimli kullanılmaması da bu hastalığa yol açabilir.
Vücutta herhangi bir terslik yaşanması durumunda vücut çok fazla yemek yeme isteği, cilt problemleri gibi çeşitli sinyaller vererek bireyi uyarır. Şeker hastalığı için de geçerli olan bu sinyaller göz ardı edilmemelidir. Yaşam standartlarınız düşebilir ya da gün içerisinde verimsiz zaman geçirme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Daha korkunç olayların yaşanmaması ve sağlığınızı riske atmamak için en kısa zamanda bir doktor tarafından muayene edilmeniz şarttır. Doktora gitmeden önce dikkate alabileceğiniz diyabet belirtileri kısaca şu şekildedir:
Maddellerde verilen sıkıntılarla karşılaşıyorsanız vücudunuz sizlere sinyal veriyor olabilir. Şeker hastalığın belirtileri sizde de varsa en kısa sürede doktor kontrolüne gitmeniz, sağlığınız için faydalı olacaktır.
Gizli şekeri olan kişilerin kan şekerleri yüksektir fakat bir diyabet hastasında görülen oran kadar değildir. Normal sayılmayan yüksek kan şekeri literatürde gizli diyabet olarak adlandırılır. Diyabet belirtilerinden büyük farkı olmayan bu rahatsızlığın belirtileri şunlardır:
Birden çok dış etkene bağlı olabilen diyabet hastalığı, her türlü yaşta görülebilir. Şeker hastalığı, kulağa yaşlıların karşılaştığı bir hastalık gibi gelebilir. Fakat ergen bireylerde hatta çok genç yaşta olan çocuklarda bile karşılaşılan bir rahatsızlıktır.
Şeker hastalığı kilolu kişilerde, herhangi aktivitesi olmayan ve egzersiz yapmayan kişilerde görülmesi yüksek bir olasılıkta olan hastalıktır. Besin değeri düşük ve vücuda herhangi yararı olmayan yiyecekler bu hastalığı tetikler.
Ankara Yara Bakımı ve Tedavisi için https://www.zgholisticclinic.com/yara-bakim-ve-tedavi-hizmetleri adresini ziyaret ediniz.
Aile içerisinde şeker hastalığı olan bir birey varsa bu rahatsızlık çocuklarda da görülebilir. Elbette ki her seferinde bu sonuçla karşılaşılmaz. Genetiğin etkili olduğu kadar küçük yaşta obezite gibi sağlık açısından tehdit oluşturan etkenlerde diyabet hastalığını tetikler. Küçük yaşta olan çocuklarda genellikle tip 1 diyabet tipi ile karşılaşılır. Tip 2 diyabet ise daha gelişmiş yaşlarda görülür.
Şeker hastalığı genetik ile bağlantılı olduğu gibi yaşam şekliyle de ilgilidir. Yaşam şeklinizden kasıt ise sağlıklı ve düzenli rutinlerin olmasıdır. Sağlıksız ve düzensiz hayat vücudunuz açısından belli hastalıklara yol açabilir. Diyabet hastalığı ise kendinize bakmadığınız ve sağlığınızı önemsemediğiniz takdirde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Diyabet hastalığının neden olabileceği detaylı olarak şu şekilde aktarılabilir:
Hastalıkların birden çok nedenleri vardır. Diyabet hastalığı ise genetikle ilgili olduğu kadar dış etkenlerle de ilgilidir. Belirtileri taşıyorsanız en kısa zamanda doktor muayenesine gitmeniz gerekir.
Şeker hastalığı iki tür ile ortaya çıkar. Hastanın vücudu insülini yeterli miktarda ya da hiç üretmeyebilir. İnsülin eksikliği yaşanan bu türe ise tip 1 diyabet denir. İnsülinin yetersiz kalmasından dolayı ortaya çıkan belirtiler vücudun insüline ihtiyaç duyduğunu gösteren sinyallerdir. Tip 1 diyabet belirtileri şu şekildedir;
Yukarıdaki maddelerde yer alan belirtilerle karşılaşıldığında doktor muayenesine gidilmesi gerekir. Aksi halde geç farkındalık yaşanırsa hasta koma haline girebilir ve ciddi bir hayati tehlike ile karşı karşıya kalabilir.
Hastalığın diğer türü ise tam tersidir. Tip 2 diyabet hastalığın ikinci çeşididir. Genel olarak bakıldığında belirtilerin bazıları benzerlik nedeniyle kafa karıştırabilir. Fakat bu iki tür arasında aslında büyük farklılıklar vardır.
Normal seviyede olan insüline direnç gösterir ve kanda bulunan şeker vücut tarafından kullanılamaz hale geldiğinde tip 2 diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diğer türde olduğu gibi bu türde de belli belirtiler vardır. Tip 2 diyabet belirtileri ise bazı farklılıklar içerir. Tip 2 Diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Tip 2 diyabet vücudunuza maddelerde belirtildiği sinyaller gönderirse lütfen göz ardı etmeden doktorunuza muayene olun ve tedavilerinize başlayın.
Şeker hastalığı tanısı konulması için hastaların testlere girmesi gerekir. Bu testler; oral glukoz tolerans testi ile açlık kan şekeri testidir. Açlık kan şekeri testi, hastanın vücudunda bulunan kandaki şeker miktarını ölçen bir testir. 100 mg/dL sınırından az ise normal olarak görülür. Fakat bu oran 126 mg/dL sınırını aşarsa kişinin şeker hastalığı riski taşıdığı düşünülür ve buna göre tedavi yolu çizilir.
100 mg/dL ve 126 mg/dL arasında bir oran gelirse ise gizli şeker şüphesi uyandırır. Bu nedenle oral glukoz tolerans testi yapılır. Oral glukoz tolerans testi, diğer adıyla şeker yükleme testi, ilk öğününüzden iki saat sonra yapılır. Ölçüm sonucunda 200 mg/dL üzerinde oran çıkması durumunda şeker hastalığı teşhisi konulur. 140-199 arasında kalan oranlara ise gizli şeker teşhisi konulur.
Şeker hastalığı tedavisi çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Uygulanabilen tedaviler ise tam olarak bu hastalığın çözümü sayılmaz. Diyabet rahatsızlığı kendinize özen göstermeniz gereken bir rahatsızlıktır. Tükettiğiniz besinlere, yaptığınız egzersizlere hatta uyku saatinize bile özen göstermeniz gerekir.
Tip 1 diyabet rahatsızlığı için vücuda insülin yüklemesi yapılmalıdır. Bu sebeple hastaya insülin verilmesi gerekir. Tip 2 diyabet için de başta kişiye özel diyet listeleri, egzersiz listeleri ayarlanmalıdır. Antidiyabetik ilaç kullanımıyla da bu hastalığın kontrol alınması gerekir.
Tedaviler içerisinde ameliyat olup olmadığı merak edilen bir konudur. Şeker hastalığı ameliyatı sadece obezite problemi yaşayan kişiler için uygulanır. Fakat ameliyat tam anlamıyla kan şekeri düzeyinin normal seviyeye gelmesini sağlamaz. Kısacası ameliyat kesin bir çözüm değildir ve yaygın olmayan bir tedavi türüdür.
Şeker hastalığı, yediklerinizle ve egzersiz alışkanlıklarınızla ilişkilidir. Kişiye özel diyetler hastalıktan korunma sürecinde çok önemlidir. Besin değeri düşük, basit şeker ve karbonhidrat gibi yiyecekler vücuda yağ olarak geri döner.
Beslenme düzeni daha dengeli ve sağlıklı hale geldikten sonra hayat tarzında uygulanması gereken en önemli unsur spordur. Günlük yarım saat bile olsa rutin hayatınıza ekstra bir hareket sağlayarak düzenli hale getirmeniz diyabet hastalığından korunmanıza yarar sağlar.
ZG Holistic Clinic olarak uzmanlarımız ve tüm çalışanlarımızla birlikte sizlerleyiz. Ankara diyabet tedavisi için merak ettiğiniz herhangi bir konuda danışabilir bilgi alabilirsiniz. İletişim için bize ulaşın.
We are here for your health.