Ampütasyon, vücudun bir uzvunun ameliyatla kesilerek çıkarılmasıdır. Genellikle ciddi yaralanmalar, kanser veya dolaşım problemleri nedeniyle yapılan bir cerrahi işlem olarak kullanılır. Bu işlem, yaşam kalitesini artırmak veya hayatı kurtarmak için gerekli olabilir. Ancak, uzuv kaybı, fiziksel ve duygusal zorluklarla birlikte gelir ve bu nedenle tedavi süreci sonrası yara bakımı ve psikolojik destek çok önemlidir. 

Ampütasyon, hayatınızda zorlu bir dönem olabilir, ancak doğru yaklaşım ve bakım ile iyileşme süreci daha kolay ve başarılı olabilir. Bu yazıda, ampütasyon süreci, sonrası yara bakımı ve rehabilitasyon hakkında bilgi edinebilir, uzuv kaybıyla başa çıkmak için yardımcı olacak ipuçları ve kaynaklar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Ampütasyon Nedir?

Ampütasyon, genellikle bir yaralanma veya enfeksiyon nedeniyle bir vücut parçasının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tipik olarak uzvun onarılamadığı ve kesilmediği takdirde daha fazla komplikasyona neden olacağı durumlarda gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, uzuvdaki kanserli büyümeler veya diğer ciddi tıbbi durumlar nedeniyle de ampütasyon gerekli olabilir.

'Ampütasyon' terimi, bir vücut parçasının kesilmesini içeren herhangi bir prosedürü ifade edebilir. Bu, ayak parmakları, ayaklar, eller, kollar ve bacakların kesilmesi gibi kısmi ve tam kesilmeleri içerir. 

Ampüte Nedir?

Ampüte; travma, hastalık veya başka bir tıbbi durum nedeniyle bir uzvu veya eklentisi ameliyatla alınan kişidir. Ampüte ameliyatı, söz konusu uzvu etkileyen yaralanma veya hastalıklardan muzdarip kişiler için hayat kurtarıcı ve yaşam kalitesini artırıcı olabilir. 

Birçok ampute için bu durum, tıp uzmanları tarafından özel bir tedavi ile ele alınması gereken önemli fiziksel ve duygusal zorluklara yol açabilir. Bir ampüte için rehabilitasyon süreci, cerrahi ampütasyonun kendisinden çok daha fazlasını içerir. 

Amputasyon Çeşitleri Nelerdir?

Ampütasyon çeşitleri, vücudun etkilenen bölgesine bağlı olarak değişir. Amputasyon ameliyatının amacı, hasarlı veya hastalıklı olan sinirler ve kan damarları da dahil olmak üzere tüm dokuları çıkarmaktır. Ampütasyon ameliyatları bir kaza, yaralanma, enfeksiyon veya hastalığa yanıt olarak yapılabilir. Yaygın amputasyon türleri şunlardır:

Kısmi Ayak Amputasyonu:

Diyabetle ilgili komplikasyonlar nedeniyle ayağın bir kısmının çıkarılması.

Transmetatarsal amputasyon:

Ayak bileği ve ayak parmakları arasındaki kemikler olan metatarsalların tamamının veya bir kısmının çıkarılması.

Disartikülasyon

Bir uzvun diz veya dirsek gibi bir eklemden kesilmesi.

Hemipelvektomi

Pelvisin yarısının çıkarıldığı nadir bir amputasyon ameliyatı türü.

Symes Prosedürü: 

Baldırın alt kısmının her iki bacaktan aynı anda çıkarılmasını içeren ve genellikle ağır diyabet vakalarını tedavi etmek için yapılan bir operasyon.

Amputasyonlar kozmetik nedenlerle veya osteoartrit gibi kronik ağrı durumlarını hafifletmeye yardımcı olmak için de yapılabilir. Nedeni ne olursa olsun, bu tür bir ameliyat geçirenlerin uygun şekilde takip edilmesi oldukça önemlidir.

Ampütasyon Nedenleri Nelerdir? 

Ampütasyon nedenleri travma, kaza, tıbbi koşullar ve hatta ameliyatın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hastaları daha fazla yaralanma veya enfeksiyondan korumak için genellikle gerekli olsa da, ampütasyon kalıcı fiziksel ve psikolojik değişikliklere sebep olur.

Ampütasyon olan bir hastanın uzuvları

Amputasyonun en yaygın nedenleri şunlardır:

●Periferik vasküler hastalık (PVD), plak birikimi nedeniyle arterler tıkandığında ortaya çıkar. 
●Diabetes mellitus, dolaşımın vücudun belirli bölgelerine ulaşmasını zorlaştıran ve enfeksiyon riskini artıran sinir hasarına yol açabilir. 
●Araba kazaları, spor yaralanmaları veya düşmelerden kaynaklanan travmatik yaralanmalar da ampütasyon gerektiren ciddi hasara neden olabilir. 
●Donma, açıkta kalan deri dokusunun soğuk hava nedeniyle donmasıyla meydana gelir ve yeterince hızlı tedavi edilmezse ampütasyon gerektirebilir.

Bunlar ampütasyonun sebepleri arasında olsa da başka potansiyel nedenlerin de olduğunu unutmamak önemlidir. Hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak, yukarıdakilerden hiçbiri geçerli olmasa bile ampütasyon gerekebilir. 

Amputasyon Hangi Durumlarda Yapılır?

Amputasyon, ağrıyı azaltmak, enfeksiyonu önlemek ve diğer tıbbi durumları kontrol etmek amacıyla kol veya bacak gibi bir uzvun tamamının veya bir kısmının alındığı cerrahi bir prosedürdür. Amputasyonlar, kazalardan kaynaklanan travmalar, kan dolaşımının zayıflamasına veya kan damarlarında tıkanmalara neden olan hastalıklar ve altta yatan diğer tıbbi sorunlar nedeniyle gerekli olabilir.

Bazı durumlarda, hastada travmatik bir yaralanma veya hastalık nedeniyle (örneğin bir motorlu taşıt veya endüstriyel makinenin neden olduğu bir kaza; ciddi bir yanık; kronik ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi); diyabet; osteomiyelit (kemik iltihabı) veya donma gibi) geniş doku hasarı varsa ampütasyon önerilebilir. 

amputasyon olan bir sporcu

Ampütasyon belirtileri sonucunda durumun ciddiyetine bağlı olarak, doktorlar etkilenen bölgenin kesilmesinin konservatif tedaviler denemekten daha faydalı olacağına karar verebilir.

Ayrıca, ampütasyonla ilişkili semptomlardan kaynaklanan komplikasyonlar da ampütasyonun önerilmesine neden olabilir. Kompartman sendromu - şişme nedeniyle kasların içinde basınç oluşması - ameliyat gerektiren bir yaralanmadan sonra ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse kompartman sendromu sinir ve kas yaralanmalarına neden olabilir, bu nedenle doktorlar kalıcı hasar oluşana kadar beklemek yerine ampütasyonu tercih edebilir.

Ampütasyon Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Ampütasyon ameliyatı, kanser ve ağır travma dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için hastane ortamlarında cerrahlar ve anestezistler tarafından gerçekleştirilen bir operasyondur.

Ampütasyon ameliyatı genellikle hastanın genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Uzuvun kesileceği bölge steril bir şekilde hazırlanır ve işlem sırasında kanama önlemek için damarlar kapatılır. Daha sonra, cerrah uzvun kemik, kas ve dokularını keserek çıkarır. Kesilen bölgedeki kanama kontrol edilir ve gerekirse dikişlerle kapatılır.

Ampütasyon bıçağı ameliyat sırasında en sık kullanılan alettir. Bu bıçak türü, hassas kesim ve dokunun doğru şekilde cerrahi olarak çıkarılmasını sağlayan kavisli bir yapıya sahiptir. Cerrah, işlemi tamamlamak için ampütasyon bıçağını kullanmadan önce etkilenen eklentiyi kısmen ayırmak için forseps ve kelepçe gibi diğer aletleri de kullanabilir. Minimum ağrı seviyesini sağlamak için ameliyattan önce lokal anestezi uygulanır.

Gerçek prosedür sırasında cerrahlar, başarılı bir iyileşme sağlamak ve uzun vadeli komplikasyonları en aza indirmek için bir dizi faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Örneğin, amputasyon bölgesiyle ilişkili kan kaybını değerlendirmeli ve ameliyat sonrası yara iyileşmesini göz önünde bulundurmalıdırlar.

Hastanın fiziksel durumuna ve yaşına bağlı olarak, daha fazla hasarı önlemek ve ameliyat sonrası komplikasyon risklerini azaltmak için farklı prosedürler gerekebilir. Ayrıca, cerrahlar amputasyon yaparken potansiyel sinir hasarının da farkında olmalıdır.

Amputasyon Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ampütasyon ameliyatı sonrası iyileşme sürecine dikkat etmek önemlidir. Başarılı bir iyileşme süreci için hastanın tıp uzmanlarından rehberlik alması ve verilen talimatlara uyması gerekir.

Ampütasyon sonrası iyileşmenin ilk adımı dinlenmedir. Ameliyatı takip eden ilk haftalarda, iyileşmeye yardımcı olduğu ve daha fazla hasar veya enfeksiyonu önlediği için bireye hareketsiz kalması tavsiye edilecektir. Bu süre zarfında, hareket ederken koltuk değneği, yürüteç veya tekerlekli sandalye kullanmak gerekebilir. Dinlenme sırasında düzenli olarak pozisyon değiştirmek de ağrı veya rahatsızlığı önlemeye yardımcı olabilir.

Ampütasyon sonrası akıntı, ameliyat sonrası birçok hastada ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu akıntı, kesilen bölgeden sızan sıvıların birikmesi nedeniyle oluşur. Kesilen bölgeden sızan kan, lenf sıvısı ve diğer vücut sıvıları, birikerek yara bölgesinde bir akıntı oluşmasına neden olabilir.

Amputasyon ameliyatı olan bir hasta

Bu akıntı genellikle hafiftir ve birkaç gün içinde kendiliğinden durabilir. Ancak bazı durumlarda, akıntı ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Enfeksiyon belirtileri arasında ağrı, kızarıklık, şişme, ateş, kötü koku ve irinli akıntı yer alır. Bu durumda, hastanın hemen doktoruna başvurması ve enfeksiyonun tedavi edilmesi önemlidir.

Daha uzun süre hastanede kalmayı gerektirecek herhangi bir komplikasyon yaşanmamışsa çoğu birey amputasyon ameliyatından sonra 10 gün içinde taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra, ilerlemeyi izlemek ve tedavileri buna göre ayarlamak için hastaların sağlık ekipleriyle iletişim kurmaya devam etmeleri hayati önem taşır. Bu, hem fizik tedaviyi hem de gerekirse ruh sağlığı desteğini içermelidir. Ampütasyon sonrası yara bakımı, doğru şekilde yapılmadığında enfeksiyon riskini artırabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir.

Ampütasyon sonrası yara bakımı konusunda uzman desteğine ihtiyacınız var ise hemen ZG Holistic Ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Ankara yara bakımı tedavisi konusunda Özel Bilgi Hastanesi olarak yüksek kaliteli, bütünsel yara bakımı hizmetleri sunmaktayız.Özel Bilgi Hastanesi, kronik ve akut yara bakımı konusunda uzmanlaşmış ekibe sahiptir. Deneyimli ve uzman ekibimizle, yaranızın hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesini sağlamak için sizinle birlikte çalışıyoruz. 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.