Baş ağrısı toplumda en sık görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralardadır ve insanların çoğunda hayatlarının bir döneminde mutlaka görülür. Kadınlarda ise erkeklere oranla daha sık görülmektedir.
 
Yapılan çalışmalar doktora başvuran insanların yüzde 1 oranla bu şikayetten dolayı geldiklerini göstermektedir.  Bu ağrının şiddeti insanların yaşam kalitesini etkilemektedir. Özellikle şiddetli baş ağrısı yaşayan insanlar bu durumun sebep olduğu olumsuzluklardan dolayı oldukça zorlanırlar. 
 
Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına ne iyi gelir? hepsi ve çok daha fazlasını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar.

Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrısı, kafa tasının bir bölümünde ortaya çıkan sıkıştırıcı ve zonklayıcı bir etkiye sahip rahatsızlık durumudur. Bu ağrı yavaş yavaş ya da aniden gelir ve bazen bir kaç gün sürebilir. 
 
Bu ağrıları çoğunlukla küçük rahatsızlıklardan meydana gelir ve kısa sürede geçer. Fakat bazı kişilerde bu ağrılar daha büyük vakaların göstergesi olabilir. Eğer baş ağrısı sık ve uzun süreli devam ediyorsa mutlaka altında yatan sebebin ortaya çıkarılması için doktora başvurmak gerekir. 
 

Baş Ağrısı Neden Olur? 

Baş ağrısı nedenleri ağrının tipine göre farklılık gösterir. Genel olarak baş ağrısına neden olan olguları şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Çevresel faktörlerden kaynaklanan hareketlenme sonucunda beyin damarlarında ortaya çıkan genişleme ve kimyasal maddelerin sinirleri uyarması neticesinde ağrı oluşabilir.
  • Kadınlarda adet döneminin etkisiyle ortaya çıkabilir.
  • Yoğun sinir ve stresten kaynaklanabilir.
  • Beyin anevrizmaları ve tümörü şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir. 
  • Omurların dejenerasyona uğraması sonucu omurilik kanalına yaptığı baskıdan kaynaklanabilir.
  • Trafik kazası, düşme gibi kafa bölgesinde meydana gelen travmaların ardından baş ağrısı olabilir.
  • Beyin omurilik sıvısının azalmasından kaynaklı baş ağrısı meydana gelebilir. 
  • Beyin ve omuriliği koruyan zar şeklindeki koruyucu yapıların iltihaplanmasından dolayı ortaya menenjit hastalığı sonrası baş ağrısı ortaya çıkabilir. 
  • Sinüslerde meydana gelen iltihaplanma sonucunda yüz bölgesinde basınç artar ve bu durum baş ağrısına neden olur.
  • Ağrı kontrolü için kullanılan ilaçların fazla kullanımı baş ağrısına yol açabilir. 
  • Kadınlarda doğum sonrası östrojen seviyesinin düşmesinden kaynaklı baş ağrısı görülebilir. 
  • Uyku bozukluğu ve halsizlik gibi durumlar baş ağrısını tetikleyebilir.
  • Hipertansiyon, damar tıkanıklıkları, bazı iltihaplanmalar da baş ağrısının nedenleri arasında gösterilebilir. 
 
Baş ağrısına eşlik eden bulgular iyi değerlendirilmelidir. Her ne kadar çoğu zaman ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da eğer ağrı sürekli tekrar ediyorsa mutlaka bir doktora görünmekte fayda olacaktır. 
 

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Baş ağrısı çeşitleri beş ana başlık altında incelenebilir. Baş ağrısı sınıflandırması, ağrının altında başka bir sağlık problemi olup olmadığına bakılarak yapılır. Birincil gruptaki sınıflandırmada ağrının altında başka bir neden yoktur. İkincil gruptaki sınıflandırma ise ağrıyı diğer hastalıkların belirtisi olarak ele almaktadır. 
 

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaz. Ağrı kafada doluluk hissi ile beraber, alın ve şakaklarda basınca sebep olur. Kafa, boyun ve omuzlarda hassasiyet ile beraber gelişen ağrı orta şiddetlidir. Stres ve uykusuzluk ağrının şiddetlenmesine neden olabilir.
 
 En yaygın görülen ağrı çeşididir. Genellikle 20 yaş üzerindeki kadınları etkilemektedir. Vücudun yanlış pozisyonda durması veya stres bu ağrının oluşmasını kolaylaştırıcı faktörlerdir.

Migren Tipi Baş Ağrısı

Migren tipi baş ağrısı şiddetlidir. Nöbetler halinde ortaya çıkar. Belirtileri arasında bulantı ve kusma vardır. Ağrı sırasında başın yarısı ya da tümü etkilenebilir. Çok seyrek görülebileceği gibi haftada 1 ya da 2 defa da görülebilir. 
 
Migren ağrısı öncesi bazı uyarıcılar ortaya çıkar. Bu uyarıcılar atağın geldiğinin habercisidir. Kabızlık, huzursuzluk, aşırı yeme isteği, susuzluk hissi ile beraber idrara çıkma, boyun tutulması ve sık esneme bu uyarıcılardandır. Migren atağı öncesi kişi konuşma ve görme bozukluğu, uyuşma ve karıncalanma gibi duyusal değişiklikler yaşar. 
 
Atak sırasında ise kafasında zonklama, mide bulantısı ve kusma, ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet, bulanık görme, baş dönmesi ve baygınlık görülebilir. Bu atak 4 ila 72 saat arasında sürebilir. Atak sonrası ise kişi bitkin ve tükenmiş bir halde olur. Fakat 1 gün boyunca baş dönmesi, huzursuzluk ve ışık ve sese karşı hassasiyet devam edebilir. 

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme tipi baş ağrısı mevsimseldir. İlkbahar ve sonbaharda görülür. 30 ila 45 gün arasında sürebilir ve şiddetli şekilde seyreder. Belirtileri göz yaşarması ve uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrıdır. Göz çevresinde şiddetli ağrı oluşumuyla beraber kızarıklık ve yaşarma görülür. Ağrıyan kısımda burun tıkanıklığı, göz çevresinde şişlik, alın ya da yüzde terleme de bu tip baş ağrısının belirtileri arasındadır. 
 
Bu baş ağrısı türü uzun süre devam edebilir. Bazı hastalarda bu süre 6 haftaya kadar uzamaktadır. Bazı kişilerde günde 2 defa tekrarlayabilir. Atakların süresi 15 dakika ile 3 saat arasında değişmektedir. Bazen bir atak bitmeden diğerinin belirtileri ortaya çıkabilir. Bu ağrının altında yatan sebep tam olarak bilinmemektedir. Ağrı 20 ile 40 yaş arasındaki erkekleri etkiler. 

Gök Gürültüsü Baş Ağrısı

Gök gürültüsü baş ağrısı aniden ortaya çıkar ve ciddi şekilde seyreder. Ağrı öncesi herhangi bir bulgu yoktur. Bu ağrı beyindeki kan damarları ile ilgili olabilir. En kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. 

Yüksek Tansiyon Baş Ağrısı

Yüksek tansiyon baş ağrısı kan basıncının yükselmesi sonucu meydana gelir. Bu tip bir ağrı tıbbi desteğe işaret eden bir bulgudur. Başın her iki tarafını etkileyen ve kişinin fiziksel aktivitelerini kısıtlayan bir ağrı çeşididir.  Ayrıca bu ağrı sonucunda burun kanaması, uyuşukluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve geçici görme kaybı yaşanabilir. 

Nevraljik Tip Baş Ağrısı

Nevraljik tip baş ağrısı ani ve şiddetli bir ağrıyla başlar. Ağrının yanında yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma, konuşma zorluğu, ensede sertleşme ve kafa karışıklığı gibi belirtiler de görülür. 
 
Ağrının temelinde yatan sebep soğuğun etkisi, dolaşım bozuklukları, kafein ve nikotin etkisi, sinir sistemindeki uyarıcı maddelerin arasındaki iletişimin artması olabilir. Ağrı sırasında kişi şiş sokulması ya da elektrik çarpması gibi bir etkiye maruz kalır. 
 

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısını gidermek için genellikle ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Doktor kontrolünde verilen ilaçların düzenli kullanımı ağrının giderilmesi için en etkili yöntemdir. Fakat ağrı kesicinin dışında ağrıyı hafifletecek ya da kişiyi rahatlatacak bazı teknikler de vardır. Bu teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Kişi migren ağrısı çekiyorsa alnına soğuk pres ya da buz kompresi yaparak ağrıyı hafifletebilir. 
  • Küme tipi ağrıda ise soğuk presle beraber karanlık bir odada oturmak ağrının hafiflemesini sağlayacaktır.
  • Gerilim tipi ağrı çeken hastalar için sıcak bir havlu ya da ısıtma pedi kafanın arkasına konularak rahatlama sağlanabilir. 
  • Baş ağrısı ortaya çıktıktan sonra eğer saç bağlı ya da toplu ise gevşetilerek deri üzerine yapılan baskı ortadan kaldırılabilir. 
  • Migrene bağlı baş ağrılarında bilgisayar ya da televizyon ekranında yansıyan ışık atağın tetiklenmesine yol açtığı için ekranın parlaklık seviyesi düşürülebilir veya ortamda daha az parlaklık veren aydınlatma kullanılabilir. 
  • Kahve ve çay gibi kafeinli ürünlerin tüketilmesi baş ağrısına iyi gelebilir. 
  • Yoga, meditasyon veya kas gevşetme hareketleri ağrının hafiflemesini sağlayabilir. 
  • Boyna veya alına yapılacak masaj stresten kaynaklanan baş ağrısına iyi gelebilir. 
 

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısını geçirmek için yukarıda da bahsedildiği gibi basit ağrı kesiciler ve bununla birlikte kas gevşetici ya da rahatlatıcı ilaçlar, bunların yanında kaygı giderici antidepresanlar kullanılabilir. Bu ilaçların yanında psikolojik terapiler ve gevşeme teknikleri kullanılabilir. 
 
 
Migren tedavisi ile baş ağrısı ataklarının kontrol altına alınması amaçlanır. Ataklar sırasında bulantı, kusma gibi belirtilerin durdurulması için doktorun verdiği ilaçlar kullanılabilir. Migren ataklarını önlemek ve rahatlatmak için epilepsi, hipertansiyon ve depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar verilmektedir.
 

Sürekli Baş Ağrısı ve Halsizlik

Sürekli baş ağrısı ve halsizlik çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Anemi (kansızlık) sebebiyle vücut kan hücresi üretemediği için beyne yeteri kadar oksijen gitmez. Bu sebeple kan damarları şişer ve baş ağrısıyla birlikte halsizlik ortaya çıkar. Bununla birlikte bu durumun oluşmasını etkileyen diğer faktörler şunlardır:
 
  • Depresyon kişinin yaşamını olumsuz etkiler ve baş ağrısı ve halsizliğe neden olur.
  • Migren çok şiddetli ağrı ile beraber halsizlik yapar.
  • Gün içerisinde yeteri kadar su içilmediğinde dehidrasyon ortaya çıkar ve bu ağrı ile beraber halsizlik ortaya çıkar. 
  • Bazı ilaçların yan etkisinden de kaynaklanabilir. 
  • Kafeinin çok fazla tüketilmesinden dolayı uyku düzeni bozulur ve baş ağrısı ile birlikte halsizlik ortaya çıkar. 
  • Kronik yorgunluk sendromu da bu duruma yol açabilir.
  • Fibromiyalji kişi de şiddetli baş ağrısı ile beraber halsizliğe yol açar. 
  • Uyku bozuklukları olan kişilerde halsizlikte beraber baş ağrısı sık görülür. 
  • Kadınlarda adet döneminde hormonların değişmesiyle beraber migren ve halsizlik ortaya çıkabilir. 
  • Hamilelikte baş ağrısı halsizlikle beraber gebeliğin belirtilerindendir. 
 

Baş Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir? 

Baş ağrısı için nöroloji bölümüne gidilir. Baş ağrısıyla ilgili sebeplerin incelenmesi için gerekli tetkikler bir nörolog tarafından yapılır. 
 

Baş Ağrısı Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Baş ağrısı genellikle ciddi bir rahatsızlığa bağlı olmadan ortaya çıkabilir. Fakat bazı durumlarda menenjit, felç ve COVİD-19 gibi hayati tehlikesi olabilecek hastalıkların belirtisi olabilir. Aniden gelişen ve gittikçe şiddetlenen ve geçmeyen bir ağrı görüldüğünde mutlaka doktora başvurmak gerekir. 
 
Baş ağrısı geçmiyor ya da sürekli tekrar ediyorsa tehlikeli olabilir. Ayrıca kişinin yaptığı aktivitelerle beraber ortaya çıkıyorsa  (örneğin; egzersiz, spor vb. ) bu tür bir ağrıya da dikkat etmek gerekir. 
 
Tehlikeli baş ağrıları migren ya da diğer baş ağrısı türleri ile karıştırılabilir. Her zaman ortaya çıkan bir ağrı olduğu düşünebilir. Bu ağrılar içerisinde en tehlikeli olanı beyindeki atardamar bozukluklarıdır. Bu dönemde ağrı şiddetlidir ve ölümcül olabilir. 
 
Beyin enfeksiyonları, beyin sıvı akışındaki bozukluklar ve toplardamarlarda oluşan tıkanmalar baş ağrısına sebep olabilir. Beyin tümörlerinde ağrı ortaya çıktığında süreklidir. 
 
Tehlikeli baş ağrılarının özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Konuşma bozukluğu ve anlamada zorluk
  • Şiddetli ağrı kaynaklı bayılma
  • 39-40 dereceden daha fazla ortaya çıkan yüksek ateş
  • Vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük
  • Yürümede ortaya çıkan dengesizlik
  • Mide bulantısı ve kusma
 

Baş Ağrısı Kanser Belirtisi Mi?

Baş ağrısı kanser belirtisi olabilir. Beyinde ortaya çıkan tümör kan damarları ve sinirlere baskı yaparak sıvı birikmesine ve kafatasının içinde basınca neden olur. Ayrıca omurilik tümörü, akciğer ve meme kanseri belirtileri arasında da baş ağrısı görülebilir. Bu nedenle geçmeyen baş ağrısı ya da tekrar eden ağrı dikkate alınmalı ve en kısa sürede bir hekime başvurulmalıdır. 
 
 
Baş ağrısı ve migren tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve ücretsiz randevu talebi oluşturmak için https://www.zgholisticclinic.com/migren-ve-bas-agrilari sayfasını ziyaret ediniz.

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.