Son zamanlarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerine olan ilginin artması ve bağışıklık desteği için sıklıkla ozon tedavisinin tercih edilmesi, kanserde ozon tedavisi konusunun kişiler tarafından merak edilmesine sebebiyet vermiştir.
 
Güncel tıp yaklaşımında klasik kanser tedavisi kemoterapi, radyoterapi ve cerrahiden oluşmaktadır. Yapılan çalışmalar ve literatür bilgisi genellikle mevcut ana akım tıbba uygunluk göstermekte ve kanserde yardımcı olarak gösterilen tedavi yaklaşımlarına literatürde yeterince yer verilmemektedir.
 
Ancak geleneksel ve tamamlayıcı tıp hekimlerinin kendi tecrübeleri, kanser hastalarında yardımcı tedavilerin hastanın konforunu arttırdığını ve bazı vakalarda tedavi edici etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte yardımcı ve tamamlayıcı tedaviler arasında bulunan ozon terapi ile ilgili bilimsel çalışmalar mevcuttur. Kanserde ozon tedavisinin anti-tümoral etkinliği hem in vitro (laboratuvar deneyleri) hem de hayvan deneyleri ile araştırılmış ve etkisinin doğrudan tümör hücrelerine olmadığı, indirek olarak etki ettiği gösterilmiştir. 
 

Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon, üç oksijen molekülünden oluşan bir gazdır. Doğada atmosferin üst katmanlarında bulunur ve dünyayı güneşin zararlı ışınlarından korur. Tıpta kullanılan ozon tedavisi, özel tıbbi cihazlarla saf oksijenden üretilen ozonun kişiye farklı şekillerde verilmesi işlemidir. Ozon kişinin antioksidan sistemini harekete geçirir, bağışıklık sistemini tetikler, dokuların oksijenlenmesini arttırır.
 

Kanserde Ozon Tedavisi Nasıl Kullanılır?

Kanser hastalarına ozon tedavisi hastanın kanının ozona dayanıklı özel vakumlu bir cam şişeye alınıp ozon ile muamele edildikten sonra tekrar hastaya verilmesi şeklinde damar yolundan (major ozon otohemoterapi) yapılabildiği gibi rektal yolla (rektal ozon) da yapılabilir. Damar yoluyla veya rektal yoldan yapılan işleme sistemik ozon tedavisi denilmektedir. Ozon tedavisi ve kanser denildiğinde, sistemik ozonun kanserli doku veya kanser hücreleri üzerindeki etkisi indirektir. 
 
Kanserde Ozon Tedavisi
 

Kanserde Ozon Tedavisi Etkileri 

Kanser durumunda en büyük problem bağışıklık sisteminden saklanan ve kontrolsüz büyüyen tümör hücreleridir. Tümör hücrelerinde oksijen azlığına (hipoksi) bağlı anormal bir damarlanma vardır ve kan akımı değişkendir, Hücrelerde geçirgenlik (permeabilite) artışı, pıhtılaşma artışı ve ödem görülür.
 
Tümör hücrelerinde glukoz yoğun olarak laktik aside çevrilir ve hücrenin oksijensiz ortama uyum sağlaması için bazı mekanizmalar devreye girer. Kanserde ozon tedavisi ile dokuların oksijenlenmesi arttırılarak tümör hücresindeki aşırı damarlanma kontrol altına alınır. Kanserli hastalarda vücutta oksidatif stres artar. Ozon tedavisinin antioksidan sistemi harekete geçirme özelliği vardır. 
 
Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi sağlıklı organlarda serbest oksijen radikallerini aşırı arttırarak hücre hasarına neden olur. Buna karşın kanserde ozon tedavisi ile verilen düşük doz ozon, artan serbest oksijen radikallerine karşı önemli bir koruyucu etki gösterir. 
 
Tüm kanser türlerinde bir bağışıklık (savunma) sistemi eksikliği söz konusudur. Kanserde ozon tedavisi bazı moleküllerin oluşumuyla bağışıklık sistemini destekler. 
 
Ayrıca kanser hastalarına ozon tedavisi verilmesi kanser hücrelerinin kemoterapiye duyarlılığını arttırır. Düşük dozda verilen ozon ile hastaya verilen kemoterapinin etkinliği artar.
 

Kanserde Ozon Tedavisi Nerelerde Yapılır?

Kanser hastalarına ozon tedavisi, ozon ünitesi olan devlet ve özel hastaneler ile özel muayenehanelerde yapılır. ZGHolistic Clinic olarak biz Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ozon ünitemizde bütüncül bir yaklaşımla diğer yardımcı yöntemlerin yanı sıra kanser hastalarına ozon tedavisi uygulaması gerçekleştirmekteyiz. Kanser hastalarına ozon tedavisi uygulaması, özellikle erken dönemde başarılı bir cerrahiyi takiben ve kemo-radyoterapiye kombine olarak verilebilir. 
 
Kanserde ozon tedavisi uygulaması, her hastanın kendi durumuna göre değerlendirilmekle birlikte genel olarak kemoterapi ve radyoterapi öncesinde 6-10 seans sonrasında haftada 2 seans olacak şekilde uygulanır.  Uygulanacak doz önerisi 10-20 gama aralığındadır. Bu şekilde uygulanan ozon tedavisi hem kemoterapinin etkinliğini arttıracak hem de kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltacaktır.
 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.