Geçmişten günümüze birçok medeniyetin propolis kullandıklarını ve propolis faydaları hakkında bilgi sahibi olduğunu biliyor muydunuz? Arı mucizesi olarak bilinen propolisi, Yunanlar apse tedavisinde, Asurlular enfeksiyona karşı, Mısırlılar mumya yapımında ve İnkalar ise ateş düşürücü olarak kullanmıştır. Günümüzde ise ilaç, kozmetik ve gıda sanayii alanlarında propolis sıklıkla kullanılan bir maddedir.
Propolis Nedir?
Propolis, arıların eşsiz ustalıklarıyla, kovanlarını dezenfekte etmek amacıyla, bitkilerin tomurcuklarından, yapraklarından ve gövdelerinden topladıkları reçinemsi bir maddedir. Propolisin ham hali reçine ve balmumundan oluşur. Saf haldeki propolisin tadının acı olması propolis faydaları açısından önemlidir.
Propolis kelimesi, Yunanca "pro" (giriş) ve "polis" (şehir) kelimelerinden oluşur ve "Şehrin Girişi" veya "Kentin Savunucusu" anlamına gelir. Kovanlarının girişlerini kontrol altında tutmak ve güvenliğini sağlamak isteyen arılar da peteklerini en iyi propolis ile korur. Ayrıca propolis faydaları arasına kovanın yalıtımını ve temizliğini sağlaması da eklenebilir.
Propolisin bileşimi ve rengi, arıların reçineleri hangi bitkilerden topladığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak bir propolis bileşiminde yaklaşık %50 ağaç ve çiçek reçineleri, %30 balmumu ve yağ asitleri, %10 uçucu yağlar ve aromatik bileşikler, %5 polen ve %5 diğer organik bileşikler bulunur. Söz konusu zengin mineral ve organik bileşikler sayesinde propolis faydaları çeşitlilik gösterir.
Propolis Ne İşe Yarar?
Arılar propolisi kovan içinde yer alan peteklerin temizliğini sağlamak, dışarıdan gelen böcekler ve bakteriler gibi tehditlere karşı kovanı korumak, kovanları onarmak ve güçlendirmek için kullanır. Propolis çok güçlü antibakteriyel, antiviral ve antioksidan etkilere sahiptir.
Propolisin insanlar tarafından zararlı virüslere ve bakterilere karşı kullanılması, propolis faydaları konusunda öne çıkan unsurlar arasında yer alır. Bununla birlikte propolis'in bağışıklık destekleyici ve antioksidan özellikleri, içerdiği zengin bitki bileşiklerinden gelir.
Propolis Nasıl Kullanılır?
Propolisin kovandan çıktığı ham haliyle vücudumuzda sindirilmesi oldukça zordur. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki propolis vücutta ne kadar iyi sindirilir ise o ölçüde propolis faydaları vücutta kendisini gösterebilir. Bu nedenle propolis kullanımı için içeriğindeki etken maddelerin değişik yöntemlerle mutlaka özütlenmesi gerekir.
Özütleme işleminden sonra farklı formlarda propolisler üretilir. Bunlar arasından damla propolis ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonu için, propolis kapsül bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kullanılırken, propolis krem ise
yaraların tedavisi, küçük yanık ve uçukların tedavisinde kullanılır.
Propolis Faydaları Nelerdir?
Propolis faydaları geçmişten günümüze insan sağlığı açısından her geçen gün değer kazanan bir konu olmuştur. Arıların üretmiş olduğu, vitamin ve mineral değerleri yüksek propolis, özellikle gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudu dış etkenlerden korumaya katkı sağlar.
- Propolis faydaları arasında yer alan bir diğer nokta ise; propolisin yüzde yüz saf hali vücutta bulunan virüs, bakteri ve mantarı temizleyerek sağlıklı bir bünyeye sahip olmanıza yardımcı olmasıdır.
- Ayrıca antiinflamatuar özelliği ile sindirimi düzenlemeye, bağırsakların işlevselliğini artırmaya ve oluşan inflamasyonu (yangı) temizlemeye katkı sağladığı ifade edilir.
- Mide duvarını güçlendirerek mide ülseri ve delinmesi gibi hastalıkların önlenmesi de yine propolis faydaları arasındadır.
İçeriğinde antioksidan barındıran propolisin cilde faydaları şöyle sıralanabilir;
- Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardım eder.
- Cildi onarıcı ve yenileyici etkisinin yanında kırışıklıkların görünümünü azalttığı ve cildi pürüzsüzleştirdiği söylenir.
- Cildin genç bir görünüme sahip olmasına katkı sağlar.
- Antibakteriyel özelliğe sahip propolis, akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt hastalıkları oluşumlarının önüne geçilmesine yardımcı olur.
- Doğal cilt temizleme macunu olarak da kullanılır.
- Propolis faydaları arasında cildin nem dengesinin korunması da bulunur.
Kimler Propolis Kullanmalı?
Özellikle aşağıda sıralanan rahatsızlıklardan müzdarip kişiler, propolis kullanımı hususuna önem vermelidirler;
- Cilt hastalıkları veya sorunları yaşayanlar,
- Bağışıklık sistemi fonksiyonlarına katkıda bulunmak isteyenler,
- Vücuttaki dolaşım sistemi düzenleyerek kalp sağlığını desteklemek isteyenler,
- Güçlü bir kemik yapısına sahip olmak isteyenler,
- Alerji reaksiyonlarının şiddetini azaltmak isteyenler
Propolis Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Arılara ve arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler için propolis kullanımı uygun değildir. Aynı zamanda solunum sistemi hastalıklarına iyi gelmesine rağmen astımı olan kişilerin de ölçülü ve doktor tavsiyesi ile kullanması önerilmektedir. Bununla birlikte yapısındaki maddeler kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığından dolayı ameliyat olacak kişilerin bir hafta öncesinden propolis kullanmayı bırakması tavsiye edilir.
Ankara yara bakımı tedavisi konusunda Özel Bilgi Hastanesi olarak yüksek kaliteli, bütünsel yara bakımı hizmetleri sunmaktayız.Özel Bilgi Hastanesi, kronik ve akut yara bakımı konusunda uzmanlaşmış ekibe sahiptir. Deneyimli ve uzman ekibimizle, yaranızın hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesini sağlamak için sizinle birlikte çalışıyoruz.