Reflü, özellikle günümüzde insanların yaşam tarzlarından dolayı çok sık görülmektedir. Bu hastalık için tedavi yolları yaşam tarzını değiştirmek, ilaç kullanmak ve hastalık ilerlediyse cerrahi müdahale gibi yöntemleri içerir.
Reflü birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Reflü belirtileri aynı zamanda başka hastalıkların semptomları ile karıştırılabilir. Bu yazıda hastalığın belirtileri, sebepleri, teşhis ve tedavi yöntemlerini ele aldık. Ayrıca bebeklerde ve hamilelerde bu hastalığın seyrinin nasıl olduğu konusuna da değineceğiz.
Reflü Nedir?
Reflü bir mide rahatsızlığıdır. Fakat midenin yanında yemek borusunu da etkiler. Peki tam manasıyla reflü nedir? Reflü, safra, mukus ve asitten oluşan mide salgılarının yemek borusu yada ağıza kadar gelerek acı bir tat bırakmasıdır. Burada mideye giden gıdaların yada mide içerisindeki asitlerin bu rahatsızlık sebebiyle ağıza gelmesi olayı söz konusudur.
Yemek borusuyla midenin birleştiği kısımda yemek esnasında gıdaların geçişine izin veren bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık mideye gelen gıdaların geçişi sağlamakla birlikte midedeki asit ve gıdaların tekrar yemek borusuna geçişini engellemektir. Kapakçıkta oluşabilecek herhangi bir problem midenin içerisindeki yemek ve asitlerin geri kaçmasına sebep olabilir. Geri kaçma sonucu midedeki gıda ve salgıların oluşturduğu rahatsızlık ve yanma hissi reflüdür.
Reflü sırasında kişi göğüs kafesinin arkasında yani yemek borusunda bir yanma hissedebilir. Bununla birlikte ağıza acı bir su gelir. Bu rahatsızlık özellikle yemeklerden sonra kendini gösterir.
Reflü Hastalığının Sebebi Nedir?
Reflü hastalığının sebebi fazla miktarda mide asidinin yemek borusunda uzun süre kalmasıdır. Mide asidi, yemek borusunda uzun süre kalınca ciddi hasara yada tahrişe sebep olabilir. Tahriş ise kişi de kendini yanma hissi olarak gösterir.
Tahriş ve yanma hissini veren reflü neden olur sorusuna verilecek cevap; Yemek borusunun altındaki kaslardan oluşan kapakçığın (özofagus sfinkteri) gevşemesidir. Kapakçık işlevini yerine getirmediği için mideden yukarı çıkmaması gereken asitler yemek borusuna ve ağıza ulaşır.
Rahatsızlığın bir başka sebebi ise aşırı miktarda yemek tüketmektir. Özellikle yağlı ve kızartılmış gıdalar reflüyü tetikler. Bunun yanında aşırı baharatlı yemekler, asitli ve kafeinli içecekler ve sigara ve alkol tüketimi hastalığının nedenlerindendir. Ayrıca kadınların hamilelik dönemlerinde reflü görülebilir. Kullanılan ilaçların yan etkileri de reflüye sebep olabilir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü belirtileri arasında en yaygın olanı göğüste yanmadır (heartburn symptom). Ayrıca bu yanma hissi omuzlarda, sırt ve kollarda ve boyun bölgesinde de hissedilebilir. Sırt ve kollarda hissedilen yanma hissi bazen kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır. Reflünün diğer belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Midede ekşime ve yanma hissi
- Midedeki yiyeceklerin ve asitli suyun ağza gelmesi ve ağızda acı bir tat hissi
- Midede oluşan şişkinlik
- Yutma ve yutkunma sırasında zorlanma
- Hıçkırık
- Ağız kokusu
- Boğazdan ağrı ve yanma hissi
- Dişlerde çürük oluşumu
- Kilo kaybı
- Sık aralıklarla oluşan geğirme
- Kuru öksürük
- Ses kısılması
- İlerlemiş reflü belirtileri olarak bulantı ve kusma
Ayrıca reflü birçok hastalığa da neden olabilmektedir. Kronik farenjit rahatsızlığının sebeplerinden biridir. Midedeki sıvıların yukarı çıkması soluk borusuna veya akciğerlere kaçmasına sebep olabilir. Uzun vadede bu durum astıma yada akciğer rahatsızlıklarına yol açabilir.
Reflü hastalığı yetişkinlerde görüldüğü gibi bebeklerde de görülebilir. Bununla birlikte hamile kadınların en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Bebeklerde ve hamilelerde belirtileri normal reflü ile benzerlik göstermektedir. Boğaz reflüsü belirtileri ise reflü ile benzerlik göstermekle beraber bazı farklılıklar taşır.
Hamilelikte Reflü Belirtileri
Hamilelikte reflü her iki kadından birinde görülebilen bir hastalıktır. Özellikle hormonal dengenin bozulması ve bebeğin anne karnında büyümesiyle birlikte mideye baskı yapması sonucu ortaya çıkar. Hamilelerde reflü belirtileri genellikle yağlı ve baharatlı gıdalar yenmesi, aşırı çikolata tüketimi ve taze sıkılmış meyve suları içilmesinden sonra kendini gösterir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin tüketimden sonra hamilelerde mideden ağza doğru bir yanma hissi oluşur. Hamilelik sürecinde diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Yutkunmada zorluk ve ağrı
- Aşırı geğirme
- Hıçkırık
- Bulantı ve kusma
- Kronik öksürük
- Göğsün ve karnın üst kısmında ağrı
- Yemek esnasında çabuk doyma
- Huzursuzluk ve halsizlik hissi
Bebeklerde Reflü Belirtileri
Bebeklerde reflü belirtileri doğumdan sonraki 6 ay içerisinde kendini gösterebilir. Bebeklerde reflüye sebep olan faktörler genellikle erken doğumdan kaynaklı yemek borusunun alt ucundaki kapağın gelişim yetersizliği yada yemek borusundaki işlev ve hareket bozukluklarıdır. Bebeklerde bu hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeğin beslenme sonrası yediklerinin mideden ağza gelmesi durumunun sık tekrarlanması
- Beslenme konusundaki isteksizlik yada beslenmeyi reddetme
- Hırıltı şeklindeki öksürük
- Mide bulantısına bağlı olarak sık sık öğürme
- Kilo verme yada az kilo alma
- Göğüs ağrısından kaynaklı tıkanıklık
- Beslenmeden sonra boğulma, çırpınma yada morarma belirtileri
- Bebeğin yediklerini yutamaması
Bebeklerde görülen bu belirtiler 6 aydan sonra yavaş yavaş etkisini kaybedebilir. Bazı bebeklerde ise 1 yaşına gelmeden rahatsızlık kendiliğinden geçebilir.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
Boğaz reflüsü belirtileri klasik reflü belirtileri ile benzerlik göstermediği için teşhis edilmesi zor bir rahatsızlıktır. Boğaz reflüsü nedir? Yemek borusu ve midenin birleştiği yerde bir kapakçık sistemi vardır. Bu kapakçık sisteminin işlevini yerine getirememesi durumunda mide içerisinde bulunan asitli sıvının yemek borusundan boğaz ve gırtlağa ulaşmasına boğaz reflüsü (reflü larenjit) adı verilir.
Bu rahatsızlığın belirtileri şu şekildedir:
- Boğaz ağrısı
- Tahriş olan ses tellerinden dolayı ses kısılması
- Kronik ve kalıcı öksürük
- Nefes almada zorluk yada gürültülü nefes alma
- Kilo alamama
- Beslenme ve soluk almada zorluk
- Sık sık boğaz temizleme
- Boğazda geçmeyen yumru hissi
Reflü Olduğunu Nasıl Anlarız?
Yemekten sonra mideden ağza doğru yayılan yanma hissi, ağıza gelen acı su, midede ekşime ve gaz, geğirme en yaygın reflü krizi belirtileri olarak sayılabilir. Eğer bu şikayetlerden biri varsa reflüden şüphelenilebilir. Asıl tanı yapılacak olan detaylı muayeneden sonra belli olacaktır.
Reflü Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Reflü tedavisi öncelikle kişinin beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirmesini zorunlu kılar. Bu noktada doktor, hasta olan kişinin gazlı,alkollü ve kafein içeren içeceklerden uzak durmasını isteyebilir. Ayrıca yağlı ve baharatlı yiyeceklerin yenmesi konusunda da bir kısıtlama getirebilir. Reflüyü tetikleyici soğan, sarımsak ve turşu gibi yiyeceklerin yenmesini de yasaklayabilir.
Beslenme konusunda az ve sık yemek, uzun süre aç kalmamak bu hastalığın tedavisi için önerilir. Yatmadan en az iki saat önce yemek yemeyi kesmek ve tok karnına yatmamak önemlidir. Çünkü yatmadan hemen önce yenilecek herhangi bir yiyecek mide basıncını artırabileceği için reflü krizine sebep olabilir.
Doktor tarafından asit giderici, mide ve yemek borusunun düzenli çalışmasını sağlayan ilaçlar verilebilir. Asit giderici ilaçlar sayesinde mideden yukarı asit içermeyen gıdalar çıkar. Böylelikle hastaların şikayetleri ortadan kalkar. İlaçlarla aynı işlevi gören şuruplarda doktor tarafından verilebilir.
Reflü belirtileri beslenme tarzında değişiklik ve verilen ilaçlarla giderilemez ise mide fıtığı gibi daha ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumda cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Reflü ameliyatı, yemek borusunun alt kısmına radyofrekans uygulanarak yapılabilir. Böylece yemek borusunun altında gevşeyen kaslar yeniden çalışmaya başlar.
Bir başka cerrahi yöntem ise endoskop aracılığıyla midedeki boşluğun dikiş atılarak kapatılması işlemidir. Böylece midenin yemek borusundan ağıza ulaşan asitleri geri göndermesi engellenmiş olur. Son dönemde
reflü tedavisi için laparoskopi yöntemi ile kapalı ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Bu cerrahi müdahale sonucunda hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir.
Reflü Ciddi Bir Hastalık Mıdır? İnsanı Öldürür Mü?
Tedavi edilmediğinde reflü ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Kişilerin yaşam kalitesini bozan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir. Ayrıca yemek borusunda iltihap, ülser gibi daha büyük rahatsızlıklara neden olabilir. Reflü bir hastalık olarak öldürücü olmamasına rağmen gerekli önlemler alınmadığı takdirde kansere sebep olabileceğinden dolayı ölümcül bir hastalığa yol açabilir.
Reflü Zararları Nelerdir?
Reflü ciddi hastalıklara zemin hazırladığı için gerekli tedavi uygulanmadığında zararları olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık sadece yemek borusunu ve mideyi etkilemez. Aynı zamanda midedeki asitin sızması sonucu hava yollarında kasılmaya sebep olarak astımı tetikleyebilir.
Reflü belirtileri arasında yer alan göğüs ağrısı, yutma güçlüğü ve geçmeyen öksürük nöbetleri de ciddiye alınması gereken semptomlardır. Hastalık tedavi edilmediğinde bu belirtiler bazı akciğer rahatsızlıklarına ve gırtlak kanserine de yol açabilir.
Yaşam kalitesi ve beslenme insanın dünyada en çok önem verdiği unsurlardan ikisidir. Reflü, bu iki unsuru birden etkilemekte, hatta bozmaktadır. Bu anlamda insanın günlük hayatına zarar verdiği söylenebilir.
ZG Holistic Clinic Ekibi, reflü hastalığının tedavisi için uzman hekimleri ve bütüncül tıp tedavi uygulamaları ile en uygun tedaviyi bulmayı amaçlamaktadır. Daha fazla bilgi için https://www.zgholisticclinic.com/ sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ankara yara bakımı tedavisi konusunda Özel Bilgi Hastanesi olarak yüksek kaliteli, bütünsel yara bakımı hizmetleri sunmaktayız.Özel Bilgi Hastanesi, kronik ve akut yara bakımı konusunda uzmanlaşmış ekibe sahiptir. Deneyimli ve uzman ekibimizle, yaranızın hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesini sağlamak için sizinle birlikte çalışıyoruz.