Hacamat Tedavisi (Kupa Tedavisi)

Kupa tedavisi asırlardır uygulanan çok eski bir şifa uygulamasıdır. Tarihi çok eskilere dayanan bu yöntem Çinliler, Hintliler, Mısırlılar, Araplar, Türkler ve Anadolu’da yaşayan topluluklar tarafından uygulandığı bilinir.
 
Bugün, bilimsel çalışmalar ışığında da kabul görmüş bir detoksifikasyon (toksik madelerin vücuttan atılması), düzenleme ve yenileme yöntemi olan hacamat tedavisi, faydaları saymakla bitmeyecek bir uygulamadır. 
 

Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat tedavisi, vücudun belli bölgelerine (sıklıkla sırt ve bel bölgesine) tek kullanımlık kupalar (plastik, cam, bambu vb) yardımıyla vakumlama yapılarak o bölgenin kan akımının artmasının sağlanmasıdır. Bu işleme “kuru kupa tedavisi veya kuru kupa uygulaması” (dry cupping) denir.
 
Vakumlama işleminden sonra kanlanması artan bölgeye tek kullanımlık bisturi ucu ile derin olmayan çizikler (mihcem çiziği) atılır ve tekrar vakumlanır. Bu durumda lenf ve kan sıvısı çıkar ki bu işleme de “yaş kupa tedavisi” (wet cupping) veya halk arasında bilinen ismiyle “hacamat tedavisi” denir.
 

Hacamat Faydaları Nelerdir?

Hacamat faydaları oldukça fazla olan bir yöntemdir. Bu faydalar farklı etki mekanizmaları ile gerçekleşir. Hacamat tedavisi faydaları sadece lenfatik kanallardaki ve dokular arasındaki sıvıda birikmiş olan toksinlerin veya ağır metaller gibi atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ile ortaya çıkan faydalar değildir.
 
Organ ve dokuların deri yüzeyindeki yansıma bölgelerinin (izdüşümlerinin) uyarılmasıyla vücuttaki yararlı mekanizmaların harekete geçmesi ve fonksiyonel olarak organ ve dokuların düzenlenmesi gerçekleşir.
 
Deri yüzeyinde oluşturulan çizikler (mikrotravma) vakumlama etkisiyle vücut tarafından büyük bir hasar olarak algılanır ve vücudun tamir mekanizmaları çalışmaya başlar. Vücutta endorfin ve benzeri moleküller salgılanır. Salınan moleküller ağrıyı azaltır. Ayrıca bazı akupunktur noktalarının uyarılmasıyla da enerji bedenimiz üzerinde de olumlu bir etki oluşur.
 
Hacamat veya kupa tedavisi faydaları ana hatları ile şöyle sıralanabilir: 
 
  • Yüksek kan basıncının azaltılması
  • Kandaki atık maddelerin uzaklaştırılması
  • Damarlardaki tıkanıklıkların açılması
  • İnme (felç) ve kalp krizi risklerinin azaltılması
  • Ağrının azaltılması
  • Kulunçların giderilmesi
  • Bağışıklık sisteminin desteklenmesi
  • Bağımlılık maddelerine isteğin azaltılması
  • Metabolizmanın çalışmasının düzenlenmesi 
 

Hacamat Hangi Günler Yapılır?

Kupa uygulaması ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de hacamat günleri veya hacamat takvimi hususudur. Hangi günlerde hacamat yapılır? Hacamat İslam tıbbında önemli bir yere sahiptir. Peygamberimizin (SAV) kendisi ve aile fertleri için ehil kişilere hacamat yaptırdığı bilinmektedir. Bu nedenle hacamat uygulaması bir tedavi yöntemi olması yanı sıra dinen de sünnet olarak da kabul edilmiştir. 
 
En uygun hacamat günleri hicri takvime göre her hicri ayın 17, 19 ve 21. günleridir. Ancak bu günlerin pazartesi, salı veya perşembeye denk gelmesi gerekir. Ayrıca İbn-i Sina’nın tavsiyesi hicri ayın ilk ve son haftasında hacamat uygulaması yapılmaması yönündedir. Ancak hacamat tedavisi tıbbi olarak gereklilik durumunda diğer tedavi modellerinde olduğu gibi gün ayrımı yapmaksızın da uygulanabilir.
 

Hacamat Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Hacamat uygulaması öncesi ve sonrası şu hususlara dikkat edilmesi gerekir;
 
  • Hacamat öncesi (uygulamadan bir gün önce) gün başlayarak bir sonraki güne kadar hayvansal gıda ve cinsel perhiz yapılması hacamat faydalarını arttırmak için önerilir.
  • Kan sulandırıcı kullanan bireyler hacamat öncesi (uygulama günü) kan sulandırıcı kullanmamaları gerekir.  Hacamat  sonrası, tahimini 6-8 saat sonra kullanabilirler.
  • Yemek yenildikten en az 2 saat sonra uygulama yapılmalıdır (en az 3-4 saatlik açlık olması önerilir)
  • Uygulamadan sonra 3-4 saat kadar ağır yemek yenilmemesi önerilir.
  • Hacamat sonrası günlük aktiviteye devam edilir, vücudun ısıtılması açısından hareket önemlidir.
  • Hacamat tedavisi sonrası ertesi güne kadar su ile temas ettirilmemelidir. Ertesi sabah duş alınabilir.
  • Hacamattan sonra çizik yerleri iyileşene kadar kese, sıcak banyo, sauna ve masajdan kaçınılmalıdır.
 

Hacamat Yarası Kaç Günde iyileşir?

Hacamat sonrası yaraların kaç günde iyileşir? Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Doğru bir hacamat işlemi sırasında hastada herhangi bir yaralanma meydana gelmez. Çünkü doğru yapılan hacamat tedavisi esnasında vakumlanan bölgeye kesi değil cilt bütünlüğüne kalıcı zarar vermeyecek kadar yüzeysel, neredeyse noktasal çizikler yapılır ve bu çizikler 2-3 hafta içinde tamamıyla kaybolur.
 
İyileşmeyi hızlandırmak ve ilk günlerdeki hafif batma hissine karşı hacamat bölgelerine günde en az 2 kez olacak şekilde sarı kantaron yağı veya ozon yağı (alternatif olarak zeytinyağı da olabilir) sürülmesi tavsiye edilir.
 

Hacamat Tedavisi Nerelerde Yapılır?

Hacamat tedavisi Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı sertifika sahibi hekimler adına açılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) merkezi bulunan özel ve devlet hastanelerinde (eğitim araştırma hastaneleri ve tıp fakülteleri dahil) ve GETAT ünite ruhsatı bulunan özel muayenehanelerde yapılır.
 
Hacamat tedavisi diğer tedavi uygulamaları gibi sadece doktorlar kontrolünde yapılması gerekir. İnsan vücudu kutsaldır ve hem hukuken hem de dinen bu yetki sadece bu konuda eğitim almış ehil sağlık personeline verilmiştir.
 
 
Prof. Dr. Mehmet TANYÜKSEL
 
 

Bu Yazıyı Paylaş

"Sağlığınız için buradayız."

We are here for your health.



Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve web sitesi trafiğini analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımızı ve "Gizlilik Tercihleri"ne tıklayarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi okuyun.